Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trumps tilltänkte narkotikachef har hoppat av efter rapporter om att han drivit igenom en lag som försvårar arbetet mot missbruk av opioider. Arkivbild.

Trumps tilltänkte narkotikachef hoppar av

Tom Marino, som av president Donald Trump nominerats till chef för USA:s myndighet för narkotikakontroll (ONDCP) hoppar av redan innan han tillträtt. Anledningen är avslöjanden i amerikanska medier att han i kongressen drev igenom en lag som försvårar för myndigheterna att hejda flödet av smärtstillande opioider på den svarta marknaden.

Missbruket av smärtstillande opioider är ett växande problem i USA och Trump lovade i augusti att utlysa nationellt nödläge kring opioidkrisen. I måndags sade han det kan ske i nästa vecka. Åtgärden öppnar för mer pengar och ger myndigheterna större handlingsutrymme.

Enligt USA:s folkhälsoinstitut CDC låg opioider bakom mer än 33 000 dödsfall i USA 2015, och bedömningar pekar på att siffran fortsätter att stiga. Enligt en kommission som Trump tillsatt är nästan två tredjedelar av överdoserna i USA kopplade till opioider som heroin eller kraftfulla smärtstillande medel som fentanyl.