President Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner. Arkivbild.
President Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner. Arkivbild.

Trumps svärson undanhålls hemlig information

President Donald Trumps svärson Jared Kushner har inte längre tillgång till de allra hemligaste underrättelserapporterna, uppger källor.

ANNONS
|

Kushner får inte längre ta del av presidentens dagliga information (daily brief) eftersom Vita huset har stramat upp reglerna för sekretess, rapporterar flera medier och hänvisar till källor.

Kushner, en av Trumps närmaste förtrogna, har haft en tillfällig säkerhetsklassning under det senaste året. Trots det har han ändå haft tillgång till alla topphemliga uppgifter som når presidenten, enligt amerikanska medier.

En källa uppger för Reuters att biträdande justitieminister Rod Rosenstein nyligen lämnat information som gjort att behandlingen av Kushners ansökan om säkerhetsklassning har försenats ytterligare.

Svagheter undersökta

Enligt tidningen The Washington Post kan nedgraderingen av säkerhetsklassen bero på att det finns en hög risk för att presidentens svärson skulle kunna utsättas för påtryckningar.

ANNONS

Tidningen, som hänvisar till anonyma källor, skriver att tjänstemän i Israel, Mexiko, Kina och Förenade Arabemiraten ska ha insett och diskuterat möjligheten att utnyttja Kushners svagheter. Det handlar bland annat om hans ekonomiska skulder och bristande utrikespolitiska erfarenhet.

Kushner har även anklagats för att bryta mot regler som bland annat förbjuder personal i Vita huset att använda sina officiella titlar i kampanjer.

Uppgifterna har fått vissa kongressledamöter att kräva att Kushner ska lämna sin post.

"Vad måste Jared GÖRA för att få sparken?" twittrar Ruben Gallego, Demokraterna.

"Kan förlora trovärdighet"

Vita huset vill inte kommentera uppgifterna om 37-årige Kushner.

Stabschef John Kelly ska enligt The New York Times i förra veckan ha satt i gång en översyn av säkerhetsklassningen efter avslöjandet att stabssekreteraren Rob Porters ansökan försenats i ett år på grund av anklagelser om hustrumisshandel.

I en promemoria till personalen i Vita huset ska Kelly ha meddelat att tillgången till hemliga uppgifter kommer att begränsas för dem som inte fått en permanent säkerhetsklassning.

När Donald Trump på en pressträff i fredags fick frågor om Kushners säkerhetsklassning så hänvisade han till Kelly. Trump berömde samtidigt Kushner och sade att han har blivit orättvist behandlad.

Uppgifterna om Kushner, som fått i uppdrag av Trump att få till stånd en lösning på den israelisk-palestinska konflikten, kommer bara dagarna innan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besöker USA.

ANNONS

Den tidigare diplomaten Aaron David Miller säger att Kushner nu riskerar att förlora "trovärdighet" vid samtal om Mellanöstern.

TT-AFP-Reuters

ANNONS