Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trumps svärson svär sig fri

Jared Kushner, svärson och rådgivare till USA:s president Donald Trump, förnekar att han konspirerat med Ryssland under presidentvalskampanjen.

Utfrågningen skedde bakom lyckta dörrar men när Kushner efteråt mötte pressen var hans budskap tydligt.

- Alla mina handlingar var korrekta, säger han.

Kushner tillägger att Trump inte tog hem presidentvalet tack vare rysk hjälp, utan eftersom han bedrev en smartare kampanj än sin motståndare.

- Att antyda någonting annat är att förlöjliga de som röstade på honom, säger Kushner.

I övrigt var Kushners korta redogörelse en ordagrann upprepning av ett skriftligt uttalande han släppte tidigare under måndagen. I uttalandet kommenterar Kushner bland annat fjolårets möte med en rysk advokat som påstods ha komprometterande information om Trumps motståndare i presidentvalet, Hillary Clinton.

"Ingen del av mötet som jag deltog i handlade om kampanjen, mötet följdes så vitt jag vet inte upp, jag minns inte hur många som var där (eller deras namn) och jag känner inte till att några dokument ska ha erbjudits eller tagits emot", skriver Kushner i uttalandet.

Publicerade mejlväxling

Kushner beskriver mötet som ett slöseri med tid, och förklarar att han försökte avsluta det så snabbt som möjligt.

"Jag mejlade faktiskt en assistent från mötet efter att jag hade varit där i tio minuter eller så och skrev: 'Kan du ringa mig på mobilen? Behöver ursäkt för att avbryta möte'", skriver han.

Enligt Kushner var mötet ett av hundratals under kampanjen och var så betydelselöst att han helt glömde bort att det ägt rum. Det ska också ha varit anledningen till att han ursprungligen inte redogjorde för mötet när underrättelsetjänsten FBI efter valsegern genomförde en personkontroll av den nya administrationens medlemmar.

Det var Donald Trumps son, Donald Trump jr, som tidigare i juli bekräftade att mötet ägt rum och publicerade en mejlväxling där det framgår att han ivrigt tackade ja till att möta den ryska advokaten. Trump den yngre hävdar att han inte fick någon information av intresse.

Även Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort deltog i mötet.

"Mycket skeptisk"

Reuters har tidigare rapporterat att Kushner vid två tillfällen under valkampanjen ska ha talat i telefon med den ryske ambassadören Sergej Kisljak. Uppgifter som Kushner inte direkt förnekar men däremot ifrågasätter.

"Samtidigt som jag deltog i tusentals samtal under denna period kan jag inte minnas några samtal med den ryske ambassadören. Vi har granskat de samtalslistor vi har tillgång till utan att kunna hitta några samtal till något nummer vi vet är kopplat till ambassadör Kisljak och jag är mycket skeptisk till om dessa samtal ägde rum", skriver Kushner.

President Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari sedan det framkommit att han förtigit detaljer om sina kontakter med just Kisljak. Även justitieminister Jeff Sessions träffade under fjolåret ambassadören, och har därför sagt att han inte kan aktivt kan delta i utredningen om ryska kopplingar till presidentvalet.

Frågas ut igen

Kushner och Trump den yngre tillhör presidentens inre cirkel av medarbetare och står honom allra närmast av de personer som hittills kallats till förhör angående Rysslandskopplingarna.

Misstankarna om samröre mellan personer i Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att lagt sig i det amerikanska valet – har hängt som ett svart moln över presidenten sedan han tillträdde i januari.

Under tisdagen ska Kushner återigen frågas ut, då av representanthusets underrättelseutskott. På onsdag är Trump jr och Manafort kallade att vittna inför senatens rättskommitté i en öppen utfrågning.