Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Trumps nederlag – skrotar inte Obamacare

I stället för en omröstning omkring 20.30 svensk tid för att skrota Obamacare, kom i stället beskedet att Trump backar från sitt eget förslag.

Under kvällen skulle representanthuset ha röstat om Obamacare – den sjukförsäkringsreform som Barrack Obama införde och som innebär att fler kan försäkra sig billigare i USA, men att den som inte försäkrar sig hotas av böter. Men nu kommer beskedet att Trump drar tillbaka sin egen reform och att omröstningen stoppas, skriver Reuters.

– Vi har precis dragit tillbaka förslaget, säger Donald Trump till Washington Post.

Washington Post uppger att något nytt förslag inte är att vänta inom den närmsta framtiden, enligt Trump.

LÄS ÄVEN: Trumps order till Nasa: Skicka människor till rymden

Ett av presidenten Donald Trumps viktigaste vallöften har varit att skrota Obamacare, men inför kvällens utlovade omröstning uppgav källor till CNN att det såg dystert ut för Trumps plan att rusta ner stora delar av Obamas sjukvårdsreform. Han hade i förväg blivit varnad av talmannen Paul Ryan för att det fattas republikanska röster.

Syftet med Obamacare har varit att få fler att försäkra sig. Reformen röstades igenom efter en bitter politisk strid 2010 mellan demokrater och kritiska republikaner.

LÄS ÄVEN: Trump: "Muren ska vara estetiskt tilltalande"

Sköt upp röstningen

Omröstningen i representanthuset skulle ha hållits redan i går, men sköts upp när det blev tydligt att det fattades röster för att riva Obamacare. Sedan dess har Trumps stab kampanjat hårt för att få över tveksamma republikaner på sin sida. Konservativa ledamöter har protesterat mot Donald Trumps nya sjukvårdsplan – den så kallade "American Health Care Act". Bland annat har de kritiserat den nya reformen för att bli alldeles för dyr. Nu står det alltså klart att Trump drar tillbaka sitt eget förslag som skulle krossa Obamacare.

Efter flera justeringar för att blidka kritikerna inom det republikanska partiet, har Trumps budgetchef Mike Mulvaney hotat med att om inte den senaste versionen av Trumps reform går igenom, kommer Trump inte göra fler försök att skrota Obamacare.

I sitt tal som följde efter att förslaget drogs tillbaka, säger Trump att det kommer att Obamacare håller på att kollapsa och att sjukvårdsreformen kommer att "explodera".