Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump talar till reportrar under torsdagen.

Trumps hot "en kalldusch" för Mexiko

USA inför nya tullar på alla varor från Mexiko, som ska gälla så länge landet låter migranter ta sig till USA, säger Donald Trump och kallar situationen för ett extraordinärt hot mot USA:s säkerhet.

Om Mexiko inte omedelbart agerar för att hindra migranter från Centralamerika att ta sig genom landet till USA:s gräns införs de nya tullarna mot Mexiko på 5 procent den 10 juni. De ska sedan gradvis öka fram till dess att "problemet med illegal invandring är löst", skriver USA:s president.

Enligt Vita huset ska tullarna gälla alla varor från landet, och öka med 5 procent varje månad till som mest 25 procent i oktober.

- Vi höll på att bygga bra relationer med USA och så kommer det här som en kalldusch, säger Jesús Seade, mexikansk viceminister med ansvar för Nordamerika, på en presskonferens, enligt Reuters.

"Måste svara med kraft"

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador svarar Trump i ett brev som han även publicerar på Twitter, där han skriver att Trumps motto om att sätta USA främst, "America first", är en villfarelse. Han skriver vidare att han vill undvika konfrontation och att rättvisa och universellt brödraskap är större än gränser.

Ett mer konkret svar på hur Mexiko ska agera nu kom varken från presidenten eller Jesús Seade. Att införa liknande tullar på varor från USA skulle enligt Seade leda till ett handelskrig Mexiko inte vill ha. Han kom dock inte med något alternativ.

- Om det här hotet skulle verkställas skapar det en oerhört allvarlig situation. Vi måste i så fall svara med kraft, säger han.

I ett officiellt uttalande säger Trump att "Mexikos passiva delaktighet i att tillåta massinvandring är en kris och ett extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet och ekonomi", och fortsätter:

"Mexiko har mycket starka invandringslagar och skulle med lätthet kunna stoppa det illegala flödet av migranter genom att skicka tillbaka dem till deras hemländer".

80 000 migranter i förvar

Tidigare under torsdagen skrev Trump på Twitter att USA:s gränspolis frihetsberövat 1 036 migranter under natten, vilket enligt myndigheterna är den största grupp migranter som tagit sig över gränsen vid ett och samma tillfälle sedan oktober i fjol.

80 000 migranter hålls enligt USA:s myndigheter frihetsberövade i väntan på beslut om utvisning, omkring 4 500 försöker ta sig över gränsen varje dag.

- Det här är ett akut problem. Vi vill att Mexikos regering agerar i kväll, i morgon, säger Trumps stabschef Mick Mulvaney på en presskonferens, enligt AFP.

Mulvaney upprepar att tullarna gäller alla varor från Mexiko, vilket även påverkar flera biltillverkare, som har fabriker i landet. Direkt efter beskedet föll aktiekurserna för bland andra Toyota, Nissan och Honda kraftigt.

Även den mexikanska peson föll.

Hot mot USMCA

Trumps utspel kommer samma dag som Vita huset sagt att regeringen vill få kongressen att godkänna det nya handelsavtalet, USMCA, som ska ersätta det tidigare Nafta-avtalet mellan USA, Mexiko och Kanada.

- Det kan uppstå problem i Washington, men det amerikanska folket och det kanadensiska folket ska veta att vår regering är helt och hållet beslutsam att föra avtalet vidare och få kongressen att godkänna det i sommar, sade vicepresident Mike Pence enligt Reuters efter ett möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

López Obrador hade tidigare under torsdagen meddelat att hans regering skulle skicka förslaget till kongressen för godkännande.