Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggnader vid gränsbyn Panmunjom i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Bild från april 2019.

Trump vill "säga hej" till Kim

USA:s president har sänt en oväntad invit till Nordkoreas Kim Jong-Un om att träffas nu i helgen. "Om ordförande Kim i Nordkorea ser detta, kan jag träffa honom på gränsen/DMZ bara för att skaka hand och säga hej(?)!", skriver Donald Trump på Twitter.

Trump säger att han inte skulle ha något problem med att kliva över gränsen och vandra in i Nordkorea vid ett möte med diktatorn.

- Jag skulle känna mig väldigt bekväm med det, det skulle inte vara något problem, säger Trump när han får frågan om han kan tänka sig att gå in i landet, rapporterar AFP.

Enligt Trump var inbjudan spontan och han betonar att det i så fall handlar om bara någon minuts möte. Efter G20-mötet i Japan besöker han nu Sydkorea, och väntas där åka till den demilitariserade zonen (DMZ) vid gränsen.

Pompeo uteblev

Om vandringen in i Nordkorea skulle bli av vore det en uppföljare på en extraordinär och uppmärksammad gest 2018 när Kim vid ett vid gränsen bjöd Sydkoreas president Moon Jae-In att följa med honom över gränslinjen.

Spekulationerna om att något är på väg att hända satte i gång när USA:s utrikesminister Mike Pompeo plötsligt uteblev från en middag vid G20-mötet utan att någon förklaring lämnades.

Från Nordkoreas håll beskrivs Trumps överraskande inbjudan som "intressant", även om biträdande utrikesminister Choe Son Hui noterar att man ännu inte fått någon formell inbjudan till ett möte.

"Meningsfull möjlighet"

- Jag anser att ett toppmöte mellan Nordkorea och USA på gränsen, som president Trump åsyftar, skulle vara ännu en meningsfull möjlighet att ytterligare fördjupa den personliga relationen mellan de båda ledarna och föra de bilaterala relationerna framåt, säger Choe enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Om mötet blir av blir det tredje gången de två ledarna ses.

- Vi verkar komma överens. Det är bra, inte dåligt, säger Trump, som poängterar att han inte vet om Kim Jong-Un har möjlighet att tacka ja till inbjudan.