Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trump signalerar en möjlig uppmjukning vad gäller USA:s krav för att lätta på sanktionerna mot Nordkorea. Senare i veckan ska Trump Och Kim Jong-Un träffas i Vietnams huvudstad Hanoi. Arkivbild.

Trump vill inte stressa Kim

USA:s president Donald Trump säger inför mötet med Kim Jong-Un att han är nöjd så länge inte Nordkorea återupptar sina kärnvapentester. Uttalandet går i linje med den mjukare retorik som Trump nyligen visat prov på.

De två ledarna är på väg till Vietnam för sitt andra toppmöte, som äger rum på onsdag och torsdag

- Jag har ingen brådska. Jag vill inte stressa någon, säger Trump kort före avresan till Hanoi.

- Jag vill bara inte se några tester. Så länge det inte blir några tester är vi glada.

När Trump och Kim träffades i Singapore i juni förra året kom de överens om att jobba för en total kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Men avtalet var vagt formulerat och har ännu inte resulterat i några konkreta åtgärder från Pyongyangs sida.

Däremot har Nordkorea inte genomfört några fler kärnvapentester sedan toppmötet. De senaste testerna skedde i november 2017, då regimen provsköt en interkontinental robot.

Trumpregeringen har pressat Nordkorea för att få Kim att ge upp kärnvapenprogrammet och har tidigare klargjort att man inte är beredd att backa förrän Pyongyang gett upp sina kärnvapenplaner.

De senaste dagarna har dock Trump signalerat en möjlig uppmjukning av Vita husets linje genom att säga att han gärna skulle lätta på sanktionerna om Nordkorea visar tecken på att man går åt rätt håll.