Låg Mohammed bin Salman bakom mordet? Bild på kronprinsen vid en stor investeringskonferens i Riyad i slutet av oktober, tre veckor efter mordet i Istanbul. Arkivbild.
Låg Mohammed bin Salman bakom mordet? Bild på kronprinsen vid en stor investeringskonferens i Riyad i slutet av oktober, tre veckor efter mordet i Istanbul. Arkivbild.

Trump vill inte höra mordinspelning

Donald Trump vill inte lyssna på inspelningen av mordet på journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet.

ANNONS
|

I en intervju med Fox News säger USA:s president att han har fått detaljerad information om vad som hörs på inspelningen från Saudiarabiens konsulat i Istanbul, men avböjt att själv höra den.

- För att det är ett band med lidande.

- Jag sa till mitt folk, "ska jag?", de svarade, "ni borde inte", säger Trump.

ANNONS

- Jag vet vad som försiggår på bandet utan att behöva höra det.

Inspelningen är gjord av turkiska myndigheter, som sedan delat med sig av den till allierade för att visa att Saudiarabien är ansvarigt för mordet på den regimkritiske journalisten i början av oktober.

Många anklagar Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman för mordet. Trump är mer tveksam, och säger att kronprinsen själv bedyrat att han inte hade någon kännedom om komplotten.

På Fox News fråga om Mohammed bin Salman kan ha ljugit svarar Trump:

- Jag vet inte, vem kan veta det?

Presidenten betonar att USA infört sanktioner mot ett antal personer runt kronprinsen, men fortsätter:

- Vi har en allierad, och jag vill hålla fast vid en allierad som på många sätt varit väldigt bra.

ANNONS
TT

Bakgrund: Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS