Det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad. Arkivbild.
Det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad. Arkivbild.

Trump vill ha hjälp till fred med talibaner

Enligt den pakistanska regeringen har USA:s president Donald Trump skickat ett brev till premiärminister Imran Khan där han ber om hjälp med att få till ett fredsavtal för Afghanistan.

ANNONS
|

Omkring 17 år efter den USA-ledda interventionen i Afghanistan försöker Washington få till ett fredsavtal med talibanerna. I brevet skriver Trump, enligt Pakistans utrikesdepartement, att ett avtal är den "viktigaste regionala prioriteringen".

"I detta avseende har han (Trump) sökt pakistanskt stöd och hjälp", fortsätter uttalanden.

USA har anklagat Islamabad för att titta bort från, eller till och med underlätta, de attacker som grupper med jihadistiska och kriminella förtecken sätter in i Afghanistan från basområden vid gränsen till Pakistan. Trump har med det som motivering också lagt militärt stöd till Pakistan för hundratals miljoner dollar på is.

ANNONS

Detta har försämrat relationerna mellan USA och Pakistan, som envist nekat till anklagelserna.

Nu skriver utrikesdepartementet i Islamabad att Pakistan ska hjälpa USA så gott det går.

Det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad ska i dagarna inleda en resa för att försöka få till ett avtal. Han ska träffa representanter för Pakistan, Afghanistan; Ryssland, Uzbekistan, Turkmenistan, Belgien och Förenade arabemiraten.

TT-AFP

Bakgrund: Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

Efter 2014 fanns det cirka 8400 amerikanska soldater och runt 5000 från övriga Natoländer i landet. USA:s president Donald Trump har det senaste året genomfört en viss ökning, nu finns cirka 14000 amerikanska soldater i Afghanistan. Trump har också lämnat över många av de strategiska besluten om exempelvis flygräder till lokala militära befälhavare till skillnad från företrädaren Barack Obama som var mer restriktiv med vad USA:s trupper fick göra.

ANNONS