Donald Trump ger inte upp kravet på mur mot Mexiko.
Donald Trump ger inte upp kravet på mur mot Mexiko.

Trump släpper inte kravet på mur mot Mexiko

Fortsatta samtal pågår i Washington om nedstängningen av delar av USA:s statsapparat. President Donald Trump fortsätter att villkora en lösning med barriärbyggen mot Mexiko.

ANNONS
|

Inför lördagens möte mellan företrädare för Vita huset och kongressens båda kammare, senaten och representanthuset, varnade Trump dagen innan för att nedstängningen kan vara i månader eller år.

Nedstängningen inleddes den 22 december och sedan dess har runt 800000 statsanställda varit utan lön.

Trump kräver pengar till barriärbyggen längs gränsen mot Mexiko för att godkänna en budget som ska öppna myndigheterna. Den tidigare budgeten för delar av statsapparaten gick ut helgen före jul.

Gränsförstärkningar mot Mexiko är Trumps kanske viktigaste profilfråga. I valrörelsen 2016 lovade han att Mexiko skulle betala dessa, men nu kräver han i stället att kongressen anslår stora belopp.

ANNONS

Var "motsträvig"

I en serie tweetar på lördagen upprepade Trump sitt krav på att bygga det som vanligen bara kallas muren:

"Demokraterna skulle kunna lösa problemet med nedstängningen på mycket kort tid. Allt de behöver göra är att godkänna VERKLIG gränssäkerhet (inberäknat en mur), något som alla utom knarkhandlare, människosmugglare och kriminella vill ha väldigt mycket!"

Demokrater kallar tanken på en mur längs hela gränsen medeltida och försökte vid ett möte med presidenten på fredagen få honom att backa.

- Han var motsträvig, sade Chuck Schumer, minoritetsledare i senaten.

- Faktiskt sade han att han kan hålla regeringen stängd väldigt länge, i månader eller till och med år.

Nödläge nalkas

För bara några veckor sedan sade Trump att han stolt skulle ta ansvaret om USA hamnade i ett så kallade budgetstup (nedstängning). Men nu ger han Demokraterna skulden och hävdar att de försöker försvåra för honom inför valet nästa år.

ANNONS

Samtalen i Washington syftar till att hitta en väg ut ur krisen. Skulle det inte lyckas överväger Trump att utlysa nationellt nödläge, vilket skulle ge honom större möjligheter att kringgå kongressen.

Frågan är dock om det är så enkelt. Enligt USA:s konstitution är det kongressen som ska besluta om federala utgifter, så om Trump försöker få loss tiotals miljarder dollar via att proklamera nödläge skulle beslutet högst sannolikt bestridas i domstol.

TT-Reuters

ANNONS