Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Trump pekas ut för att ha beordrat Cohen

Michael Cohen, tidigare advokat för USA:s president Donald Trump, bör avtjäna ett kännbart fängelsestraff på omkring fyra år, meddelar federala åklagare. Men åklagarna pekar indirekt ut Trump som den som beordrat olagliga utbetalningar under valkampanjen.

Cohen har erkänt sig skyldig till att bland annat ha betalat ut pengar till den forna porraktrisen Stephanie Clifford (även känd som Stormy Daniels), för att få henne att hålla tyst om samröre med Trump.

Cohen har sagt att det är Trump som styrt utbetalningar till två kvinnor, bland dem Clifford, för att avstyra en potentiell sexskandal inför presidentvalet. Men i sitt straffyrkande skriver åklagarna i New York att Cohen agerat i samordning och på uppdrag av en person, vilket enligt New York Times direkt syftar på Trump.

Domen mot Cohen kommer i nästa vecka, och åklagarna har nu yrkat på fyra års fängelse. Det är snäppet under standardstraffet i ett sådant fall, men åklagarna skriver enligt medier i New York att Cohen kan få en blygsam strafflindring eftersom han i viss mån samarbetat med Mueller-utredningen.

I ett separat yrkande förklarar Robert Mueller att han inte kräver något straff utöver New York-åklagarnas rekommendation.

Ett hot mot Trump

Mueller utreder misstänkt rysk inblandning i presidentvalet 2016 och möjligt samarbete mellan Trumpkampanjen och Ryssland. Cohen har ansetts vara ett av de största hoten mot Donald Trump vad gäller presidentens eventuella inblandning i oegentligheter under presidentvalet. Och det framkommer hela tiden nya graverande uppgifter.

I de dokument som lämnades in till domstolen på fredagen nämns kontakter redan i november 2015, mycket tidigare än vad som tidigare framkommit. En oidentifierad ryss ska då ha föreslagit för Cohen att Trump skulle träffa Rysslands president Vladimir Putin.

"Denne person sade till Cohen att ett sådant möte skulle kunna ha en 'fenomenal' effekt, 'inte bara politiskt utan i affärshänseende också'", heter det i Muellers dokument.

Domar mot Flynn och Manafort

I veckan har också Mueller bett en domare i Washington att döma Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn till ett mycket milt straff. Detta eftersom Flynn uppges ha bidragit stort i Rysslandsutredningen.

Flynn riskerar uppåt sex månaders fängelse för att ha ljugit för den federala polisen FBI om sina kontakter med ryska företrädare.

Även Paul Manafort, som var anställd som Trumps kampanjchef under en period 2016, misstänks i utredningen. Mueller lämnade på fredagen in nya dokument till domstol i Washington med detaljer om hur Manafort ljugit och därmed brutit mot en uppgörelse med utredarna.

Manafort har redan dömts i en rättegång, och riskerar i en ny process över tio års fängelse.