Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas kongressledare Nancy Pelosi och Chuck Schumer, omgivna av partikamrater, uttalar sig för medierna efter tisdagens möte med president Donald Trump i Vita huset.

Trump och Pelosi enas om vägar och broar

Ett möte mellan USA:s president Donald Trump och motståndarpartiet Demokraternas kongressledare beskrivs som annorlunda jämfört med tidigare möten. Parterna enades om en mångmiljardsatsning på den amerikanska infrastrukturen.

- Vi kom överens om en siffra som var väldigt, väldigt bra", säger Demokraternas gruppledare i senaten, Chuck Schumer, efter mötet i Vita huset.

De enades om att satsa motsvarande nästan 19 biljoner kronor för att uppfylla bägge partiers önskan om att förbättra vägnät, broar, flygplatser, järnväg och bredbandstillgång i USA.

- Det fanns god vilja i detta möte och det var annorlunda jämfört med vissa andra möten som vi har haft, vilket är en väldigt bra sak, säger Schumer.

Efter en lång tids osämja inom en rad olika områden kommer partiernas toppfigurer nu göra en gemensam ansats för att få satsningen godkänd av kongressen.

Splittrat i huvudstaden

I det infekterade Washington DC, som de senaste veckorna polariserats ytterligare av den så kallade Rysslandsutredningen, ifrågasatte bedömare om ledarna över huvud taget skulle komma att prata om vägar och broar.

Representanthusets talman Nancy Pelosi lät dock positiv när hon offentliggjorde träffen i förra veckan. Infrastruktur och sänkta priser på medicin är två sakpolitiska områden där Demokraterna och Vita huset borde kunna hitta gemensam grund, sade hon enligt webbtidningen Politico.

Annat var det i januari då Trump, Pelosi och Chuck Schumer träffades i Vita huset. Då var ämnet den då pågående nedstängningen av statsapparaten och presidentens krav på miljardbelopp till en gränsmur mot Mexiko – och mötet slutade abrupt.

"Har just lämnat mötet med Chuck och Nancy, ett totalt slöseri med tid", skrev Trump på Twitter och hänvisade till Pelosis nej till en mur eller en stålbarriär.

"Jag sade bye-bye, inget annat fungerar".

Olika uppgifter

Några veckor tidigare höll gruppen ett annat uppmärksammat möte i Ovala kontoret, även det om statsbudgeten och gränssäkerhet. Där, inför rullande tv-kameror, hotade en till synes aggressiv Trump att just stänga ner statsapparaten om han inte fick igenom sina krav medan Schumer upprepade gånger sade "vi är inte överens".

Men vissa detaljer kring mötena, bland annat huruvida Trump "stegade ut" från träffen i januari i vredesmod eller inte – som Chuck Schumer har hävdat – beror på vem man frågar. Vita huset och närvarande republikanska politiker beskriver snarare ett artigt avslut, enligt bland andra tidskriften Tim e. Men i det politiska USA, där många försöker framställa en händelse till sin fördel, ligger mycket i betraktarens öga.