Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Bernhardt och Donald Trump i Vita huset i januari.

Trump nominerar oljelobbyist

Donald Trump vill se David Bernhardt, en före detta oljelobbyist, som amerikansk inrikesminister.

Posten som inrikesminister har stått tom sedan Ryan Zinke lämnade regeringen vid årsskiftet, efter att utredningar för oegentligheter för bland annat en fastighetsaffär blivit offentliga.

Sedan dess har David Bernhardt agerat ställföreträdande inrikesminister, och nu har president Donald Trump utsett honom till sin kandidat på posten. Bernhardt antas fortsätta arbeta i sin företrädares anda, med avregleringar och lättnader för energiföretag som vill bryta mer kol, olja och gas i USA.

"David har gjort ett fantastiskt arbete från första dagen och vi ser fram emot att få hans nominering", skriver Trump på Twitter.

Bernhardt arbetade även under Ryan Zinke och jobbade då hårt för att tillåta oljeborrning i naturskyddade områden i Alaska och lätta på regleringar från Barack Obamas tid i Vita huset.

49-årige Bernhardt är en veteran i Washington, som lobbyist for flera olie- och gasföretag och inom George Bushs regering. Efter att presidenten officiellt har nominerat Bernhardt som inrikesminister ska senaten godkänna honom.