Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kelly Craft. Arkivbild.

Trump nominerar ny FN-ambassadör

USA:s president Donald Trump nominerar Kelly Craft, för närvarande ambassadör i Kanada, som landets nya FN-ambassadör. Nu väntar flera svåra utmaningar för Craft, som måste driva en tydlig linje i världsorganisationen.

Craft kommer från Kentucky och hennes namn seglade på allvar upp på listan över kandidater efter att den republikanske majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, rekommenderat henne tidigare i veckan.

Det är oklart om Craft liksom sin föregångare Nikki Haley kommer att sitta i Trumps kabinett tillsammans med statsråden. I vilket fall som helst måste hon först godkännas av senaten.

Stävja Irans inflytande

"Kelly har gjort ett enastående jobb med att representera vår nation och jag känner ingen tvekan om att vårt land, under hennes ledarskap, kommer att ha en topprepresentant", säger Trump på Twitter.

Nikki Haley meddelade vid en pressträff i Vita huset i oktober förra året att hon lämnar sin post som USA:s FN-ambassadör. Haley sågs av många inom FN som en klar och tydlig röst i en amerikansk administration som annars skickar motstridiga signaler vad gäller utrikespolitiken, uppger diplomatkällor.

Craft står inför flera tuffa utmaningar och måste bland annat se till att hålla fast vid USA:s linje att stävja Irans inflytande i Mellanöstern och även förmå världsorganisationen att upprätthålla sanktionerna mot Nordkorea medan Washington försöker förhandla fram ett slut på Pyongyangs kärnvapen- och missilprogram.

Vill erkänna Guaidó

En annan brännande fråga är Venezuela, där USA har försökt förmå FN att erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som landets legitime president före socialistledaren Nicolás Maduro.

Trump nominerade först det före detta nyhetsankaret och talespersonen vid USA:s utrikesdepartement Heather Nauert. Men hon drog tillbaka sin kandidatur av hänsyn till sin familj.

Även Trumps tidigare rådgivare Dina Powell fanns med bland kandidaterna, men hon antas ha varit ointresserad av rollen. Powell lämnade Vita huset förra året och återvände i stället till sin förra arbetsgivare Goldman Sachs Group.