Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump i FN:s generalförsamling.

Trump lockade till ofrivilligt skratt

När Donald Trump talade till FN:s generalförsamling bemöttes han först med skratt. Men i det protektionistiska talet gick USA:s president också till hårt angrepp mot Iran.

När Donald Trump gick upp i talarstolen inledde han med att berömma sig själv och sin regering, vilket lockade till högljudda skratt bland diplomaterna.

- På mindre än två år har vår regering gjort mer än nästan alla tidigare regeringar tidigare gjort, sade Trump innan skratten tog vid.

När kammaren lugnat ner sig sade den amerikanske presidenten att han inte väntat sig den reaktionen – och fortsatte med att lista ekonomiska siffror han påstod var nya rekord.

Hyllade Kim

Efter att ha hyllat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för hans mod, och att länderna har kommit närmare, var det i det närmaste slut på vänligheterna mot omvärlden.

- Robotar och raketer flyger inte längre i alla olika riktningar, och våra fångar har släppts. Sanktionerna kommer att ligga kvar till dess Nordkoreas kärnvapenprogram är stängt, sade Trump, som sedan gick hårt åt Iran.

"Isolera Iran"

- USA kommer att agera för att skapa fred i Syrien. Det måste inkludera planer för att sätta stopp för Irans korrupta regim som inte respekterar sina grannar. I stället plundrar Irans ledning sitt lands naturresurser för att sprida våld och oro över regionen, sade han.

Det hade spekulerats om ett möte mellan Trump och Irans president Hassan Rohani i samband med årets FN-vecka i New York. Men tidigare på dagen meddelade båda sidor att det inte är aktuellt.

- Ledarna har plundrat landet på tillgångar för att berika sig själva, upprepade Trump och tillade:

- Irans folk får betala dyrt för det. Det är därför många länder i regionen stödde mitt beslut att dra ut USA ur Iran-avtalet. Vi ber alla länder att isolera Irans regim så länge de terroriserar världen.

Starkt protektionistisk

Den övervägande tonen i talet var starkt protektionistisk. USA kommer "inte längre att låta sig plundras av utlandet", inte be om ursäkt för att landet försvarar sig och "alltid att agera i vårt eget nationella intresse", enligt Trump, som även försvarade sin planerade mur mot Mexiko.

- Illegal invandring och flödet av droger måste stoppas. Bara genom att upprätthålla gränserna kan vi behålla vår välfärd.

I den linjen kommer USA under nuvarande regering inte att återgå till den internationella brottmålsdomstolen och bara att ge bistånd till de länder som respekterar landet och dess värderingar. USA kommer även att ytterligare se över sina bidrag till FN.

Allt för att världen ska bli en bättre plats, enligt Donald Trump.

- Vi måste bestämma oss för vilken värld vi vill lämna till våra barn, avslutade han.