Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump och USA:s FN-ambassadör under lunchen i Vita huset.

Trump: Inga förhandlingar med talibanerna

USA:s president Donald Trump har bjudit representanter för medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd på lunch i Vita huset. Trump klargjorde att det inte är aktuellt att förhandla med talibanerna i Afghanistan.

- Vi vill inte tala med talibanerna. De dödar människor till höger och vänster, oskyldiga människor, sade Trump enligt Reuters.

Under lunchen fördömde Trump talibanernas "illdåd" i Afghanistan, och förklarade att USA "ska slutföra vad som måste slutföras, som ingen annan lyckats slutföra" samt att "vi kommer att ha möjlighet att göra det".

Eftersom Sverige är medlem i säkerhetsrådet deltog FN-ambassadör Olof Skoog vid lunchen på måndagen, bekräftar FN-representationen.

Kritik mot Iranavtalet

Han berättar för Dagens Nyheter att Donald Trump fortsätter att rikta kritik mot kärnenergiavtalet med Iran. I samband med lunchen tog USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ambassadörerna till en flygbas där de fick se delar av en robot som påstås komma från Iran.

- De vill visa att Iran spelar en destabiliserande roll i regionen och ville visa upp exempel på det. Jag kan inte avgöra om besöket ändrade uppfattningen hos någon av FN-ambassadörerna. Men vi poängterade att vi vill behålla avtalet. Det tycker alla utom USA, säger Skoog till DN.

Förutom Sverige och de permanenta medlemmarna – Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och USA – är Bolivia, Elfenbenskusten, Ekvatorialguinea, Etiopien. Kazakstan, Kuwait, Nederländerna, Peru och Polen nu med i rådet. Under lunchen deltog även utrikesministern Rex Tillerson, stabschefen John Kelly och den säkerhetspolitiska rådgivaren HR McMaster.

FN-kritik

President Trump har varit kritisk mot FN, både under valrörelsen och sedan generalförsamlingen i december genomförde en omröstning om hans överraskande erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad.

Skoog säger till DN att han såg lunchen som ett tillfälle att poängtera vikten av internationellt samarbete i en tid av växande nationalism.

- Trumps bild av FN är att det inte är så effektivt. Vi har sagt att det pågår ett reformarbete och att fortsatta investeringar i FN är bra för alla, att det skapar mer säkerhet både för stora och små länder, säger han till tidningen.

I mitten av januari meddelade USA att man fryser tiotals miljoner dollar i bistånd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA).