Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

USA:s president Donald Trump.

Trump avfärdar och kritiserar ryss-pm

"Ingenting". I ett samtal med tv-kanalen Fox News avfärdar USA:s president Donald Trump det pm om de pågående Rysslandsutredningarna som Demokraterna offentliggjort.

Promemorian, som såg dagens ljus under natten till lördagen svensk tid, är ett svar på Republikanernas pm. I det anklagades högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet för partiskhet mot Trump när det gäller utredningen av rysk påverkan under valrörelsen 2016 och huruvida Moskva och Trumpkampanjen agerade i maskopi.

I Demokraternas skrivelse försvaras bland andra FBI – med det är inget presidenten tar fasta på i sina kommentarer.

Pekar på andra sidan

- Det var ingenting. Det var faktiskt bara en bekräftelse på det republikanska pm:et, säger Trump i ett telefonsamtal till Fox News enligt tidningen USA Today om det nya dokumentet.

Samtidigt pekar USA:s president ut Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i representanthusets underrättelseutskott, som en "dålig kille" och antyder att han kan ha brutit mot lagen genom att läcka information till reportrar. Han säger också att pm:et visar att den "andra sidan" agerat bedrägligt och bör utredas.

I Demokraternas tio sidor tjocka skrivelse sägs att det republikanska inlägget är ett "genomskinligt försök att underminera" FBI, justitiedepartementet och den särskilde åklagaren Robert Mueller. Demokraterna beskyller även Republikanerna i representanthusets underrättelseutskott för att ha undanhållit vissa uppgifter och för att ha förvanskat andra.

Skrivelserna understryker den polarisering som präglar amerikansk politik.

"Försöker undergräva"

Demokraternas pm är en redigerad version, eftersom president Trump nyligen vägrade att godkänna den första versionen.

I ett uttalande från Vita huset heter det att Demokraternas promemoria "försöker undergräva presidenten politiskt" men att presidenten ändå stödjer att det offentliggörs. Vita huset anklagar vidare Demokraterna också för att inte besvara de frågor som ställs i Republikanernas pm samt påpekar att inget i Demokraternas pm motsäger Trumps försäkran om att varken han eller någon i hans kampanj samarbetade med ryska intressen.