Andrew Scheer, ledare för Kanadas konservativa parti. Arkivbild.
Andrew Scheer, ledare för Kanadas konservativa parti. Arkivbild.

Trudeau anklagas för skrämseltaktik

Kanadas oppositionsledare, konservativa partiets Andrew Scheer, säger att premiärminister Justin Trudeau har försökt att tysta honom sedan Scheer kallat regeringen korrupt.

ANNONS
|

Scheer säger att han i ett brev från Trudeaus advokat anklagas för "ytterst ärekränkande" kommentarer efter uttalanden om en pågående politisk skandal.

Bakgrunden är en brottsutredning av byggföretaget SNC-Lavalin Group, som är inblandat i en korruptionsskandal i Libyen där flera höga tjänstemän ska ha mutats.

Andrew Scheer har anklagat regeringen för korruption och för att ljuga för kanadensarna. Han säger att brevet från Trudeaus advokat är del av en skrämseltaktik från premiärministern.

- Det är ytterligare ett försök att tysta dem som söker efter sanningen, säger Scheer vid en presskonferens.

ANNONS

En talesperson för Trudeau säger att brevet skickades för att informera Scheer om att "helt falska och förödmjukande uttalanden får konsekvenser".

Kanada går till val om sex månader och enligt opinionsundersökningar har det konservativa partiet gått om Trudeaus liberala parti.

Två av Trudeaus ministrar har avgått, för att sedan uteslutas ur Liberala partiet, sedan de har vittnat om hur regeringstjänstemän utövat påtryckningar för att stoppa korruptionsutredningen. Och en av dem, tidigare justitieministern och riksåklagaren Jody Wilson-Raybould, har offentliggjort flera dokument som stödjer korruptionsanklagelserna.

TT-AFP

ANNONS