Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andrés Manuel López Obrador leder i opinionsmätningarna inför presidentvalet i Mexiko den 1 juli. Arkivbild.

Tre ser ut att göra upp om makten i Mexiko

De mexikanska partierna kastar fram sina kandidater inför presidentvalet den 1 juli. Men det ser redan ut att stå mellan tre huvudantagonister när det gäller att ersätta den numera djupt impopuläre president Enrique Peña Nieto.

Den som leder i opinionen är den eldfängde 64-åringen Andrés Manuel López Obrador, tidigare borgmästare i huvudstaden och grundare av vänsterpartiet Morena. Han har tidigare redan två gånger försökt bli president.

Därefter följer Ricardo Anaya Cortés, med sina 38 år den yngste av de tre, från konservativa PAN. Den före detta parlamentarikern försöker framstå som en fräsch kraft men brottas med anklagelser om korruption och hänsynslöshet.

Trea i mätningarna ligger den 48-årige tidigare finansministern José Antonio Meade Kuribreña från det styrande partiet PRI. Men folklig ilska mot regeringen på grund av utbredd kriminalitet och korruption gör att han haft svårt att hävda sig.

I de senaste mätningarna har Andrés Manuel López Obrador fått över 30 procent, medan Anaya pendlar mellan 20 och 30 procent och med Meade Kuribreña en bit efter.

I år är första gången oberoende kandidater kan försöka bli president. Men även om söndagen var sista dag för att presentera kandidater är det få bedömare som tror att några oberoende på allvar kan blanda sig i leken.