Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Tre döda efter skjutning i Köpenhamn

Tre personer har dött och fyra är allvarligt skadade efter en skottlossning på köpcentret Fields i Köpenhamn sent på söndagseftermiddagen.
En 22-årig man har gripits misstänkt för skjutningen, och polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett terrordåd. Den misstänkte gärningsmannen har medgett att han var på platsen vid skjutningen.
Två av de skadade är svenska medborgare, meddelade polisen vid en pressträff på måndagsmorgonen.

Det var vid klockan halv sex på söndagseftermiddagen som ett stort antal människor stormade ut ur köpcentret Fields, beläget i Örestad i Danmarks huvudstad Köpenhamn. Inne i köpcentret hade en nu gripen 22-årig man öppnat eld.

– Min vän och jag stod på översta våningen i restaurangen Sunset Boulevard. Vi kunde se många människor plötsligt springa mot utgången, och då hörde vi en smäll, säger Thea Schmidt, som var på köpcentret när skottlossningen inträffade, till Danska TV 2.

Ett stort antal poliser larmades tillsammans med både ambulans och brandkår till platsen. I samband med pådraget spärrades även de omkringliggande vägarna av.

Tre personer döda i skjutningen

Kort efter händelsen uppgav polisen i ett inlägg på Twitter att ett oklart antal personer hade träffats i samband med skottlossningen.

”Skott har avlossats och flera personer har träffats. Vi arbetar på plats. Personer i Fields måste stanna och invänta polisen. Alla andra måste hålla sig borta”, skriver de.

Några timmar senare, vid 01-tiden natten mot måndag, bekräftade chefspolisinspektör Søren Thomassen under en presskonferens att tre personer dött och att fyra är allvarligt skadade. De omkomna ska vara en man i 40-årsåldern och två unga personer.

– Det är flera personer som är skadade, och det är också flera som har dött. Detta är en tragisk situation, säger han.

På måndagens presskonferens meddelar Thomassen att två av de personer som blev skjutna och vårdas på sjukhus är svenskar. Det handlar om en 50-årig man och en 16-årig kvinna.

Utöver dessa sju personer skadades än fler när de flydde, men ingen av dessa ska ha fått några allvarligare skador.

Kan inte utesluta terror

Den 22-årige mannen greps ”i den omedelbara närheten av Field’s” kort efter skottlossningen. På sig hade han ett gevär med tillhörande ammunition.

Polisen tror att mannen har agerat ensam, men arbetar ändå utifrån hypotesen att det skulle kunna finnas fler gärningsmän.

Enligt Søren Thomassen är motivet till skottlossningen ännu oklart, men polisen kan i nuläget inte utesluta att det rör sig om ett terrordåd.

– Vi utreder det här som en händelse där vi inte kan utesluta att det rör sig om ett terrordåd. Med andra ord: Vi kan inte utesluta att det handlar om terror.

Den misstänkte ska, enligt Thomassen, ha varit ”perifert känd” av polisen sedan tidigare.

– Han är känd, men bara perifert känd. Det är ingen vi känner till för något särskilt, sade han under nattens presskonferens.

Ett drygt 50 sekunder långt filmklipp inifrån köpcentrumet visar hur gärningsmannen, iklädd shorts och ett linne, går omkring med ett gevär. Han avfyrar därefter ett skott i oklar riktning, innan han lägger geväret över axeln. Kort därefter börjar han springa från platsen.

Den misstänkte gärningsmannen ska förhöras under måndagen.

Köpenhamns krisberedskap inkallat

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen har kommenterat händelsen på Twitter.

”Fruktansvärda rapporter om skottlossning i Fields. Vi vet ännu inte säkert hur många som skadats eller dödats, men det är mycket allvarligt. Krisberedskap i Köpenhamn är tillkallat. Vi är redo att hjälpa till om polisen kräver det”, skriver hon.

Enligt Jyllands-Posten, som hänvisar till regionens presschef Annette Precht-Sparre, har samtliga sjukhus i huvudstaden satts i akutberedskap.

– Våra sjukhus är i beredskap och vi ber extra personal att komma in, sade hon och tillade:

– Om du som medborgare bedömer att skadan eller sjukdomen du har inte är akut, då ber vi om att få vänta, då hjälper du räddningstjänsten.