Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.

Torra hotar Sánchez med slopat stöd

Efter oroligheter kritiserar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez Kataloniens regionpresident Quim Torra för att ha "eggat upp radikaler". Torra hotar i sin tur Sánchez med att det snart är slut med stödet till honom nationellt om inte Madrid går med på en mekanism för ökat katalanskt självbestämmande.

- Om det inte etableras en mekanism under november kommer inte självständighetspartierna längre garantera stabilitet i det spanska parlamentet åt herr Pedro Sánchez, säger Torra.

Uttalandet kom sedan Sánchez kritiserat att hundratals självständighetsivrare rev ner avspärrningar framför regionparlamentet i Barcelona sent på måndagskvällen och drabbade samman med polis. Den katalanska ledaren för Ciudadanos, som motsätter sig självständighet, tvingades lämna byggnaden med poliseskort.

Tidigare blockerade demonstranter vägar och tågspår under protesterna som markerade årsdagen för den olagligförklarade självständighetsomröstningen i regionen. I ett tal berömde Torra aktivisternas metoder.

"Våld är inte rätt väg", svarar Sánchez på Twitter, och kräver att Torra håller sig till skyldigheter att inte äventyra allmän ordning.

Den socialdemokratiske premiärministern kritiseras av den konservative oppositionsledaren Pablo Casado för undfallenhet gentemot separatisterna.