Statsminister Stefan Löfven (S) deltar under torsdagen och fredagen i ännu ett EU-toppmöte i Bryssel – mitt under pågående regeringskris. Arkivfoto.
Statsminister Stefan Löfven (S) deltar under torsdagen och fredagen i ännu ett EU-toppmöte i Bryssel – mitt under pågående regeringskris. Arkivfoto. Bild: Anders Wiklund/TT

Toppmöte i skugga av regeringskris

Regeringskris, javisst. Men också ett midsommartoppmöte i EU, med hbtq-frågor som extrainstoppat ämne. Migration och Turkiet ska också avhandlas när statsministern skyndar till Bryssel.

ANNONS

Veckans toppmöte kommer att hållas kort av Stefan Löfven (S). Misstroendeförklaringen i riksdagen i måndags gör att främsta fokus naturligt nog ligger på annat håll för tillfället.

Löfven väntas därför anlända till Bryssel så sent som möjligt inför toppmötesstarten på torsdagseftermiddagen. Och hur länge han hänger kvar under fredagens diskussioner återstår fortfarande att se.

Å andra sidan är veckans EU-toppmöte inte något av de mer avgörande, åtminstone på förhand.

Hbtq-strid?

Hetaste frågan är möjligen något som inte ens står på dagordningen.

Synen på htbqi-rättigheter har blivit flitigt omtalad efter en lag som Ungern drev igenom förra veckan för att bland annat stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för alla under 18 år.

ANNONS

– Frågan kan komma att tas upp under middagen. Det här är något som väckt mycket uppmärksamhet och rådsordföranden (Charles Michel) tycker att det är viktigt att den här frågan kan behandlas, konstaterar en väl insatt EU-källa i en genomgång inför toppmötet.

Migration

Huvudämnen är annars läget på migrationssidan och relationerna till Turkiet.

Ledarna väntas bland annat mana EU-kommissionen att under hösten lägga fram handlingsplaner för vad som kan göras tillsammans med olika ursprungs- och transitländer när det gäller migranter och flyktingar.

Kommissionen uppmanas också att "utan förseningar" lägga fram ett förslag på hur EU fortsatt kan stötta syriska flyktingar i Turkiet, men också Jordanien, Libanon och andra delar av regionen.

Turkiet-avtal

Turkiets roll på migrationssidan har i flera år varit omdiskuterad, då regeringen i Ankara inte dragit sig för att använda flyktingar som hävstång i olika förhandlingar med EU.

Nästan alla EU-länder, inklusive Sverige, konstaterar ändå att man behöver ett fortsatt avtal med Turkiet.

– Avtalet är bra, inte minst för de flyktingar som faktiskt finns där, säger Stefan Löfven i riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Fakta: EU-toppmötet i Bryssel

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas under torsdagen och fredagen till toppmöte i Bryssel. Mötet är det sista under Portugals som ordförandeland i ministerrådet. Från den 1 juli övertas den rollen i stället av Slovenien.

Torsdagens möte inleds klockan 13 med en lunch tillsammans med FN:s generalsekreterare António Guterres. Därefter diskuteras coronapandemin och migration på eftermiddagen, följt av en arbetsmiddag med internationella frågor på menyn i form av relationerna till bland annat Turkiet, Ryssland och Belarus.

Midsommaraftonens mötesdel inleds sedan klockan 10 på fredagen och handlar främst om det ekonomiska läget, inklusive ett särskilt toppmöte kring samarbetet i eurozonen.

Källa: Europeiska rådet.

ANNONS