Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen använder tårgas mot demonstranter i Paris.

Tiotusentals deltar i Gula västarnas protest

Fransk polis använder tårgas mot demonstranterna med gula västar i nya oroligheter i Paris – delar av den franska huvudstaden ligger öde. Tiotusentals protesterar över hela landet och hundratals har gripits.

Sammanlagt deltar 31 000 personer i proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer på flera platser i Frankrike, säger vice inrikesminister Laurent Nunez till franska tv-kanalen France 2.

Totalt har fler än 700 gripits, enligt Nunez.

Omkring 1 500 demonstranter har samlats vid paradgatan Champs-Élysées i Paris, enligt polisen. Polisen har hittat hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranterna beväpnat sig med, säger polisens talesperson.

Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstranter från den rörelse som kallas Gula västarna drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

Kontrollerar väskor

Murielle Collaud, schweiziska som bor nära Champs-Élysées, berättar på morgonen om folktomma gator, stängda affärer och restauranger, och en spänd väntan på nya våldsamma protester.

- Efter förra lördagen är alla boende här rädda. Demonstranterna satte eld på byggnader och bilar på vår gata, krossade fönster och vandaliserade banker. Vi vet inte vad som kommer att hända i dag, eller vem vi som bor här ska kontakta för att få skydd. Många säger också att det kommer att bli ännu våldsammare i dag, säger hon till TT.

På morgonen har hon mötts av poliser vid torget Place du Trocadéro.

- De kontrollerar väskor, men det verkar inte särskilt välorganiserat, tillägger hon.

Inga bilar fanns då på gatorna och få människor hade vågat sig ut till fots.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har stängts.

"Ett monster"

Enligt inrikesminister Christophe Castaner väntas färre demonstranter den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen, enligt polisen.

- De här senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, säger Castaner och uppmanar fredliga demonstranter att inte beblanda sig med "huliganer".

Ungefär 90 000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris.

- Vi gör allt vi kan för att det ska bli en dag utan våld i dag, så att dialogen som vi påbörjat den här veckan kan fortsätta under bästa möjliga omständigheter, säger premiärminister Édouard Philippe i fransk tv.

Regeringen backade

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen. Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Macron har hållit en mycket låg profil den senaste tiden och låtit premiärministern sköta krishanteringen utåt.

Och kanske börjar eftergifterna ge resultat. Enligt de senaste opinionsmätningarna sjunker stödet för Gula västarna.

I den belgiska huvudstaden Bryssel har polisen gripit omkring 70 personer inför liknande protester som de franska Gula västarnas. Området där EU-kommissionen och EU-parlamentet har sitt högsäte har spärrats av i förebyggande syfte.