Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Federico Cafiero De Raho, Italiens nationelle åklagare i maffiamål, vid en presskonferens i Haag om tillslagen inom Operation Pollino mot 'Ndrangheta-maffian.

Tillslag mot italiensk maffia i flera länder

Omkring 90 personer med kopplingar till den ökända 'Ndrangheta-maffian har gripits efter räder i både Europa och Latinamerika. Polissamarbetet Europol beskriver insatserna som de största koordinerade hittills i Europa.

Flera hundra poliser samt åklagare och utredare var inblandade i tillslagen i Belgien, Italien, Nederländerna och Tyskland på onsdagen, enligt ett pressmeddelande från Europol. Under utredningen – kallad Operation Pollino – har fyra ton kokain beslagtagits liksom andra värden för motsvarande över 20 miljoner kronor. Ett 90-tal personer har gripits, många vittnen har förhörts och mängder av husrannsakningar har gjorts.

Tillslag har också gjorts i Surinam i Sydamerika.

Enligt Europol rör det sig om "ett bestämt slag mot ett av de starkaste italienska kriminella nätverken i världen". De misstänkta tros vara nyckelpersoner i den kriminella organisationen, som har sin bas i Kalabrien i södra Italien. De anklagas för att ha begått "allvarliga brott", däribland internationell narkotikahandel, enligt ett uttalande från den italienska polisen.

Trots upprepade gripanden har maffian fortsatt att växa i världen. 'Ndrangheta-maffian ägnar sig främst åt kokainsmuggling, penningtvätt samt vålds- och korruptionsbrott, enligt Europol.