Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tigertränaren Alexander Lacey och några av hans djur på en cirkus i New York i september. Även i USA är debatten om djur på cirkus aktuell.

Tigerdrama väcker cirkusdebatt i Frankrike

Dramat med en förrymd tiger nära Eiffeltornet i Paris har fått debatten om vilda djur på cirkus att vakna i Frankrike.

Det var i fredags kväll som det ovanliga larmet gick i 15:e arrondissementet, strax söder om Eiffeltornet – en fullvuxen tiger promenerar omkring på gatorna. Kattdjuret hade rymt från Cirkus Bormann-Moreno.

Kollektivtrafik stoppades och polis rusade till. Men då hade ägaren – i panik, enligt vittnesmålen – redan tagit saken i egna händer.

- Ägaren var chockad. När vi anlände var den 200 kilo tunga tigern redan död, säger Valerian Fuet, talesperson för brandkåren, till nyhetsbyrån AFP.

Djuret sköts ihjäl i en gränd.

- Det var ingen större gata, det fanns inga förbipasserande, säger Fuet.

Ägaren greps ändå efter händelsen.

Dramat sätter ny fart på åsikterna om cirkusdjur. Nyhetssajten bfmtv.com citerar Twitter-användare som påpekar att många länder i världen förbjuder alla eller vissa djurarter på cirkus. Även många franska städer uppges säga nej till cirkusar med vilda djur. Detta gäller dock inte Paris, men enligt rapporterna uppvaktas nu borgmästare Anne Hidalgo med sådana krav.

Sverige och Danmark nämns bland de länder som har någon form av djurstopp för cirkusar. Även i Danmark är frågan het just nu, efter rapporter om cirkuselefanters tillvaro. Bland annat tycker många att det är alldeles för strapatsrikt att danska cirkusar skickar elefanterna utomlands för jobb under vintrarna.