Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Theresa May under sitt tal inför den brittiska näringslivsorganisationen CBI på måndagen.

Theresa May håller hårt vid brexitavtal

Storbritanniens föreslagna utträdesavtal ur EU har mötts av motstånd på hemmaplan. Men premiärminister Theresa May bedyrade under måndagen att hon är fast besluten att hålla fast vid det.

På söndag hålls ett extrainsatt toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer där utträdesavtalet för Storbritannien ska godkännas. Innan dess väntar tufft arbete för Theresa May.

- Vi har en intensiv vecka av förhandlingar framför oss, sade May under måndagen.

Om EU-ledarna säger ja ska det brittiska parlamentet sedan ta ställning. Röstandet ser ut att bli jämnt, sedan det utkast som lades fram häromdagen har fått kraftig kritik både från EU-vänner och från brexitivrare.

Backar inte

Inför den brittiska näringslivsorganisationen CBI var premiärminister May tydlig med att hon håller fast vid det avtal som arbetats fram.

- Vi har ett avtal som kommer att fungera för Storbritannien, och låt det inte råda någon tvekan – jag är fast besluten att leverera det avtalet, sade May, rapporterar Reuters.

- Samtidigt som världen förändras snabbt, så gör vår geografi inte det: Europa kommer alltid att vara vår närmaste handelsmarknad och att försäkra oss om att vi har fritt flödande gränser är avgörande, sade May.

Storbritannien ska formellt lämna EU den 29 mars nästa år, men enligt planen kommer landet i praktiken att förbli en del av unionen under en övergångsperiod fram till den sista december 2020. Den kan dock bli ännu längre, hävdar den brittiske näringsministern Greg Clark.

- Om vi behöver det, sade han i en intervju med BBC radio.

Ute innan 2022

Enligt Clark finns det skäl att inte skjuta fram det satta datumet, men utesluter ändå inte en förlängning av övergångsperioden till 2022.

- Om vi är sex veckor från att få till ett framtida ekonomiskt partnerskap och då överens om att det skulle vara lämpligt att förlänga övergångsperioden.

Theresa May sade under måndagen att hon gärna ser att övergångsperioden är över innan nästa parlamentsval, 2022.