Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Theresa May fruktade Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May fruktade att investerarna skulle lämna landet om Brexit blev verklighet, sade hon i ett tal inför den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, en månad före folkomröstningen, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Efter att Brexit-sidan vann och Theresa May tog över som premiärminister efter David Cameron i juli, försökte hon att dämpa den oro som fanns över vad ett utträde ur EU skulle innebära för Storbritannien. Men i en ljudinspelning, av det tal hon höll för Goldman Sachs den 26 maj, som tidningen kommit över, uttrycker hon sin oro över vad Brexit skulle kunna leda till.

"Klara fördelar"

- De ekonomiska argumenten är tydliga. Att vara en del av ett handelsblock på 500 miljoner (invånare) är viktigt för oss. Jag tror, ​​som jag sagt till er tidigare, att många investerar här i Storbritannien eftersom vi är medlemmar i EU, sade May till Goldman Sachs.

ANNONS

Talet hölls en månad innan hon blev premiärminister.

- Vore vi inte en del av Europa, tror jag att en del företag och bolag skulle fundera på om de snarare skulle utveckla en närvaro på den europeiska kontinenten än här. Så jag tror att det finns klara ekonomiska fördelar för oss att vara medlem, sade hon.

Högre säkerhet

I talet sade hon sig vara övertygad om att säkerheten i Storbritanniens skulle vara högre om landet stannar i EU, på grund av verktyg som den europeiska arresteringsordern och informationsutbyte mellan polis och underrättelsetjänster.

Hon sade också att Storbritannien bör ta en ledande roll i Europa.

- Vad jag menar är att Storbritannien måste inta en ledande roll i Europa. Under årens lopp har Storbritannien tenderat att se det som om Europa är något som händer oss, vi sitter i baksätet. När vi tar initiativ och när vi leder, kan vi uppnå saker. Så jag tror att vi måste se till att vi intar en ledande roll, sade hon i ljudinspelningen.

ANNONS

Fakta: Brexit-omröstningen

Brexitförespråkarna vann folkomröstningen den 23 juni med 51,9 procent av rösterna, medan 48,1 procent röstade för att stanna. Resultatet innebär att lämna-sidan vann med mer än en miljon röster.

Det officiella valdeltagandet var 72,2 procent.

Det överraskande beskedet sände chockvågor ut i världen, bland annat rasade aktiemarknaderna. Och bara ett par timmar efter valresultatet meddelade premiärminister David Cameron att han skulle avgå.

Cameron ersattes i juli som partiledare och premiärminister av Theresa May, som tidigare var inrikesminister.

I Skottland liksom i Nordirland röstade en majoritet för att stanna kvar i EU.

ANNONS