Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En rullstolsburen kvinna passerar en vägspärr som satts upp av regeringskritiker vid en gata i Caracas på torsdagsmorgonen.

Tårgas och gummikulor i strejkande Venezuela

Vägar och gator runt om i Venezuela har blockerats i samband med den dygnslånga generalstrejken. Sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter har rapporterats. Protesten är riktad mot president Nicolás Maduro och hans planer på en ny grundlag.

Aktivister har på flera håll byggt barrikader genom att släpa ut skräp och möbler på gatorna och polis har använt tårgas på en del ställen för att skingra dem, uppger vittnen för Reuters. På sociala medier sprids bilder på bilfria vägar runt om i landet, liksom stillbilder från övervakningskameror som visar ovanligt tomma tunnelbanestationer i huvudstaden Caracas.

I några områden, till exempel fattiga stadsdelen Catia, var affärerna öppna och gatulivet i gång som vanligt.

Det är oppositionen i Venezuela som uppmanat alla medborgare att stanna hemma från arbetet under en 24 timmar lång strejk, som inleddes vid gryningen, lokal tid.

Oklar uppslutning

Strejken har fått stöd av företagsledare och vissa förbund inom en fackkoalition med band till oppositionen. Även transportarbetare i Caracas har uppgett att de kommer att delta. Men protestens omfattning begränsas av att arbetare inom den stora oljeindustrin, som kontrolleras av staten, och anställda inom offentlig sektor inte deltar.

Alla är dock inte lojala med regeringen.

- Jag strejkar i hjärtat, för om vi inte dyker upp kommer de att sparka oss, säger en 51-årig ingenjör vid en statlig stålfabrik i sydöstra Venezuela, till Reuters.

Landets största företagssammanslutning, Fedecamaras, har inte fullt ut slutit upp bakom strejken men dess medlemmar har meddelat att anställda inte kommer att straffas om de inte dyker upp på arbetet, skriver nyhetsbyrån AP.

Arbetsmarknadsminister Nestor Ovalles har varnat för att de företag som deltar i strejken kommer att utsättas för sanktioner.

Oppositionen ser strejken som en del av en "slutoffensiv" efter fyra månader av protester och oroligheter, som resulterat i ett hundratal döda. Målet är att tvinga bort Maduro från makten genom ett tidigarelagt presidentval.

Maduro fördömer

Maduro anklagar sina motståndare för att i maskopi med USA vilja störta honom. Under torsdagen sade han att han kommer att pressa på för att införa den kontroversiella aviserade nya konstituerande församlingen som ska kunna skriva om grundlagen. Församlingen ska väljas den 30 juli. Maduro fördömde under dagen också vad han kallade en attack från oppositionen utanför den venezuelanska statliga tv-kanalen VTV. Militären fick försvara personalen på tv-kanalen, sade Maduro i ett tal.

- Jag har beordrat infångandet av alla fascistiska terrorister, sade han.

I andra sammandrabbningar under dagen har säkerhetsstyrkor sprutat tårgas och skjutit med gummikulor mot människor som protesterat vid barrikader.

Militären lojal

Militären har bekräftat sitt stöd till presidenten inför dagens strejk. I en kommuniké meddelar den att dess styrkor kommer att skydda den kontroversiella processen den 30 juli.

Venezuelas opposition höll i helgen en symbolisk folkomröstning mot Maduros planer, som man menar är ett sätt för honom att klänga sig fast vid makten genom diktatoriska åtgärder.

En liknande generalstrejk sammankallades 2002 av oppositionen och delar av den privata sektorn. Protesten varade i månader och kulminerade i ett kuppförsök mot Maduros företrädare Hugo Chávez.

USA:s president Donald Trump har varnat Caracas med "ekonomiska åtgärder" om Maduro går vidare med planerna på att skriva om grundlagen.