Oppositionsledaren Raila Odinga i Nairobi i augusti. Arkivbild.
Oppositionsledaren Raila Odinga i Nairobi i augusti. Arkivbild. Bild: Ben Curtis/AP/TT

Tårgas mot oppositionella i Nairobi

Polisen har använt tårgas mot oppositionella som demonstrerar utanför regeringsbyggnader i Kenyas huvudstad Nairobi och på andra håll i staden, enligt journalister på plats.

ANNONS
|

Demonstrerande kastar stenar mot polisen, och drygt 20 personer ska ha gripits, bland dem två oppositionella parlamentsledamöter. Demonstrationerna har arrangerats av oppositionen i protest mot landets skenande levnadskostnader. President William Rutos regering har lovat hårda tag mot protesterna.

Oppositionsledaren Raila Odinga, som med liten marginal förlorade presidentvalet i fjol till William Ruto, har lovat att demonstrationerna ändå ska fortsätta.

– Jag vill att kenyaner ska komma ut i stort antal och visa sitt missnöje med vad som händer i vårt land, sade han till sina anhängare på söndagen.

Odinga har beskrivit måndagen som en "ödesdag". Han fortsätter att hävda att valfusk låg bakom Rutos valseger i fjol och att hans regering är olaglig. Hans anklagelser har avslagits av landets rättsväsende.

ANNONS

Nairobis polischef Adamson Bungei sade på söndagen att ansökningar om tillstånd för att hålla demonstrationerna kom sent på lördagen och tidigt på söndagen, men att det normalt krävs tre dagars framförhållning.

– För den allmänna säkerheten har ingen av dem beviljats, sade han.

Inrikesminister Kithure Kindiki varnade på söndagen för att alla som uppmanar till störande av allmän ordning eller stör ordningen kommer att åtalas.

ANNONS