På bilden syns amerikanska soldater i Manbij i nordöstra Syrien. Bilden är från den 23 december.
På bilden syns amerikanska soldater i Manbij i nordöstra Syrien. Bilden är från den 23 december.

Syriska regeringsstyrkor på väg mot Manbij

Syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland har gått in i ett kurdkontrollerat område med destination Manbij – där USA drar tillbaka sina styrkor. Manövern har godkänts av den kurdisk-arabiska SDF-milisen och koordineras med USA, enligt SDF.

ANNONS
|

- Allting som händer har naturligtvis att göra med USA:s president Donald Trumps kovändning. Det förändrade spelplanen totalt för alla parter, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Beskedet att regeringsstyrkor med ryskt stöd börjar mobilisera i regionen kom samma dag som Turkiet åter meddelat att landet så snart som möjligt ska gå in i den kurddominerade nordöstra delen av Syrien. Detta sedan Trump beordrat sina styrkor – omkring 2000 soldater – att lämna området.

ANNONS

- Man kan nog ana en desperation bland kurderna i YPG, som är den främsta stridskraften i SDF-alliansen.

Frankrike stannar

En redan komplicerad situation kan bli än rörigare. Medan USA drar sig tillbaka stannar fransmännen kvar. Frankrike – som drabbats av en rad omfattande terrordåd på sin egen mark, utförda av terrorrörelsen IS – har beklagat Trumps beslut. Den franske presidenten Emmanuel Macron har starka skäl att fortsätta delta i alliansen mot IS med sina franska elitsoldater på det SDF-kontrollerade syriska territoriet.

Han tog nyligen emot representanter från milisen i Élyséepalatset, något som fördömdes av Ankara.

- Från att ha haft en spricka mellan Trump och Turkiet har vi en ny spricka mellan Natoländerna Frankrike och Turkiet, säger Hammargren.

- Frankrike har sagt: Vi släpper inte våra allierade, de som tagit kampen mot IS

ANNONS

Turkisk varning

Ankara varnade på tisdagen Paris för att stödja den kurdiska YPG-milisen. Samtidigt mobiliserade turkstödda rebellgrupper kring Manbij.

- Om Frankrike stannar för att bidra till Syriens framtid är det bra, men det kommer inte att gynna någon om de gör det för att skydda milisen, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu till tidningen Hürriyet enligt nyhetsbyrån AFP.

Kort efter Cavusoglus uttalanden kom beskedet att syriska regeringsstyrkor uppbackade av Ryssland var på väg till staden Manbij i den kurdkontrollerade delen av nordöstra Syrien, strax väster om floden Eufrat.

- Den ryska armén har återupprättat den syrisk-ryska koordineringscentralen i byn Arima, väster om Manbij, efter tillbakadragandet därifrån för en tid sedan, säger Sharfan Darwish, talesperson för det militära rådet i Manbij till nyhetsbyrån Reuters.

"Samråd med USA"

Enligt Darwish har de ryskstödda syriska styrkornas intåg i området godkänts av rådet och har koordinerats med USA. Frågan är varför SDF plötsligt välkomnar den syriske presidenten Bashar al-Assads styrkor.

ANNONS

- När USA övergav YPG, som amerikanska befälhavare på marken har lovordat samarbetet med och beskrivit som ömsesidig tillit. Då hamnar kurderna i ett läge där de känner sig pressade mellan hammaren och städet. Hammaren är Turkiet och städet är Assad-regimen, säger Bitte Hammargren.

- Det som händer nu är att de hellre går i taktisk allians med städet.

Den turkiska regeringen hade hoppats att dess trupper och de turkstödda oppositionsmiliserna skulle få friare tyglar att angripa YPG-milisen. Turkiet betraktar YPG som en förlängd arm av den kurdiska PKK-gerillan, som är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU.

TT

ANNONS