På en bild som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Sana ses syrier lägga sina röster i lokalvalen på söndagen.
På en bild som publicerats av den statliga nyhetsbyrån Sana ses syrier lägga sina röster i lokalvalen på söndagen.

Syriska lokalval för tvivlande medborgare

Syrier i de delar av landet som kontrolleras av regimen gick till valurnorna på söndagen för första gången sedan 2011, då den revolt som utvecklade sig till ett inbördeskrig inleddes. Men få tror på förändring och tidigare val i Syrien har beskrivits som farsartade.

ANNONS
|

Enligt statliga medier ställer över 40000 kandidater upp för att försöka ta någon av de 18478 platser som ska tillsättas i lokala administrativa råd. Men att valet kommer leda till några förbättringar i det repressiva landet är det många som tvivlar på.

- Varför rösta? Kommer någonting att förändras? Låt oss vara ärliga, säger 38-årige Humam från huvudstaden Damaskus som valt att stanna hemma.

ANNONS

Några medborgare säger sig dock vara positiva inför valet.

- Jag vet precis vem jag kommer att rösta på – han är ung, aktiv och hans seger kommer att bidra med bra saker för invånarna i det här området, säger den regeringsanställde Damaskusbon Mohammad Kabbadi.

Över 360000 människor har dödats i det sju år långa inbördeskriget. Regimen har anklagats för en lång rad grova brott mot de mänskliga rättigheterna och krigsbrott, men även rebeller och extremister har gjort sig skyldiga till allvarliga krigsbrott.

TT-AFP

Fakta: Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer med krav på al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig Islamiska staten de senaste åren har tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Sedan Ryssland gick in i kriget på regimens sida har al-Assads regering återtagit allt större områden.

ANNONS