Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flyktinglägret Rukban. Arkivbild.

Syrier uppmanas återvända till sina hem

Den syriska regimen uppmanar tusentals syriska flyktingar som flytt att återvända. I flyktinglägret Rukban som ligger i Jordanien nära gränsen mot Syrien lever drygt 50 000 syriska flyktingar som flytt kriget i hemlandet.

Med understöd av Ryssland öppnade den syriska regimen upp gränsen för två veckor sedan för att människor ska kunna återvända. Trots det har inga flyktingar återvänt, uppger Panos Moumtzis som är FN:s sändeutbud på plats.

Många flyktingar lever under svåra förhållanden i lägret och FN har beskrivit levnadsförhållandena i lägret som desperata.

Samtidigt har den USA-ledda alliansen uppmanat människorna att stanna kvar i Rukban och att inte återvända till sina hem i regimkontrollerade områden. USA har även sagt att de inte kommer att tvinga några syriska flyktingar att återvända.

FN:s flyktingorgan UNHCR har räknat med att närmare 250 000 syriska flyktingar kan komma att återvända till sitt hemland under 2019.

Kriget i Syrien som bröt ut 2011 har skördat närmare 360 000 liv och tvingat miljoner människor på flykt till grannländer, Europa och andra delar av världen.