Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sydafrika öppnar ett antal gränsövergångar till grannländerna. Här genomgår en kvinna ett covidtest i Groblersdal, nordost om Johannesburg. Arkivbild.
Sydafrika öppnar ett antal gränsövergångar till grannländerna. Här genomgår en kvinna ett covidtest i Groblersdal, nordost om Johannesburg. Arkivbild. Bild: Jerome Delay/AP/TT

Sydafrika öppnar gränserna

Sydafrika öppnar 20 gränsövergångar som har varit stängda i mer än en månads tid. Regeringen bedömer att den nuvarande nivån av smittspridning tillåter det.

Det gäller endast landgränserna och bland annat till Zimbabwe, Moçambique och Botswana. Gränserna stängdes den 11 januari med hänvisning till en ökning av antalet insjuknade i covid-19.

Inrikesminister Aaron Motsoaledi säger att gränsbesluten är en viktig del av landets smittskyddsstrategi. Han kommer att besöka övergången Lebombo på gränsen till Moçambique på måndag för att se hur trafiken flyter.

Fler än 47 000 människor har avlidit efter att ha insjuknat i covid-19 i Sydafrika. Landet har drabbats extra hård sedan en mutation av coronaviruset upptäcktes där i slutet av förra året.