Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har träffats två gånger i år vid gränsen mellan de båda länderna. Nu utlovar president Moon att länderna ska ta nästa steg. Arkivbild.
Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har träffats två gånger i år vid gränsen mellan de båda länderna. Nu utlovar president Moon att länderna ska ta nästa steg. Arkivbild.

Sverige: En seger för diplomatin

Peking öppnar för att sanktioner mot Nordkorea kan lyftas. Japan och Ryssland är positiva, och från grannen på Koreahalvön kommer mycket positiva ord. Här listar vi reaktioner på toppmötet mellan Nordkorea och USA.

ANNONS
|

Kina

Bara genom att de nu har suttit ner och haft samtal har Nordkorea och USA löst det största säkerhetsbekymret, säger den kinesiska utrikesministern Wang Yi.

- Lösningen av kärnvapenfrågan är förstås en full nedrustning. Samtidigt måste det till en fredsöverenskommelse för Koreahalvön, för att komma runt Nordkoreas säkerhetsoro, säger han.

Peking är Pyongyangs närmaste en allierade landet har och är en betydande handelspartner för Nordkorea. Samtidigt har Kina stöttat FN-sanktionerna mot Nordkorea efter landets kärnvapentester. Trots spänningarna länderna emellan har de försökt att reparera sina relationer och Kim fick till exempel låna ett Air China-plan för sin resa till toppmötet i Singapore.

ANNONS

Nu öppnar Kina för att ett lättande av sanktionerna mot Nordkorea kan bli verklighet som en följd av mötet i Singapore.

- Kina har konsekvent hävdat att sanktioner inte är målet i sig. Säkerhetsrådets åtgärder bör bara vara ett stöd åt diplomatiska förhandlingar för att nå en kärnvapennedrustning av Koreahalvön, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

Sverige

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hon välkomnar avtalet och att målet är fullständig kärnvapennedrustning samt varaktig fred. "Nu måste ord översättas i handling", skriver hon och lägger till att Sverige är redo att ge sitt stöd.

- Det är en seger för diplomatin och politikens möjligheter, om viljan finns, men allt handlar om att se till att det genomförs i verkligheten och på marken, säger Wallström till Dagens Nyheter.

Sydkorea

Sydkoreas president Moon Jae-In hyllade Nordkoreas Kim Jong-Un för att han genomfört mötet med den amerikanska presidenten. Han lovar vidare att de båda länderna på Koreahalvön nu ska ta nästa steg.

ANNONS

"När vi lämnar mörka dagar av krig och konflikter bakom oss kan vi skriva ett nytt kapitel om fred och samarbete" säger presidenten i ett pressuttalande och fortsätter:

"Vi kommer att finnas där för Nordkorea"

Nordkorea

I Nordkorea fick toppmötet ovanligt stor medieuppmärksamhet. Nordkoreansk statsmedia, som normalt inte visar detaljerade bilder av välbärgade främmande länder, hyllade Singapore och visade på tisdagen en sen nattpromenad som Kim Jong-Un tog genom staden.

Ryssland

Ryssland är positivt efter mötet i Singapore, men landets utrikesminister, Sergei Lavrov, säger till nyhetsbyrån Ria Novosti att "vi har ännu inte sett dokumenten (undertecknade vid toppmötet). Jag tror inte att de har publicerats. Men det faktum att detta möte ägde rum är givetvis positivt".

Landet uppger sig vara redo att hjälpa till med att genomföra överenskommelsen som slutits.

Japan

Även Japan välkomnar överenskommelsen som ett "första steg" mot kärnvapennedrustning.

"Genom detta toppmöte mellan USA och Nordkorea bekräftades ordförande Kim Jong-Uns avsikt att få till en fullständig kärnvapennedrustning på Koreahalvön", sade Japans premiärminister Shinzo Abe.

Abe tillägger att han "skulle vilja tacka presidenten (Trump) för att han tog upp kidnappningsfrågan", och syftar på Japans krav att Pyongyang släpper alla återstående japanska medborgare som förts bort av Nordkorea.

Iran

Iran varnade Nordkoreas ledare för att lita på USA:s president Donald Trump.

ANNONS

- Vi vet inte vilken typ av person den nordkoreanska ledaren förhandlar med, sa Mohammad Bagher, talesperson för Irans regering, till den statliga nyhetsbyrån Irna.

Bagher menar att man inte kan vara säker på att Trump inte rätt som det är kan bryta överenskommelsen.

Donald Trump drog sig i maj ur kärnenergiavtalet med Iran från 2015.

EU

EU säger att resultatet av toppmötet i Singapore pekar på att en full kärnvapennedrustning av Koreahalvön är möjlig.

"Detta toppmöte var ett viktigt och nödvändigt steg för att bygga vidare på den positiva utveckling som skett i förbindelserna på Koreahalvön", säger unionens utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande.

IAEA

FN:s atomenergiorgan låter meddela att de står redo att påbörja arbetet i Nordkorea om det blir aktuellt. Organets generaldirektör, Yukiya Amano, säger i en kommentar: "Jag välkomnar dagens gemensamma uttalande av president Trump och ordförande Kim, som innehåller Nordkoreas åtagande att fullfölja en full kärnvapennedrustning av Koreahalvön".

FN

FN:s generalsekreterare António Guterres ber om stöd för att avtalet ska kunna genomföras.

"Att implementera dagens och tidigare överenskommelser, som har ingåtts i enlighet med relevanta resolutioner från säkerhetsrådet, kommer att kräva tålamod och stöd från det internationella samfundet", skriver Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

ANNONS