Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas tidigare ledare Alf Svensson. Arkivbild.

Svensson förstår – men tycker beslutet är fel

Han tycker att det var ett felaktigt beslut att lämna FN:s människorättsråd. Men Kristdemokraternas tidigare ledare Alf Svensson, som sedan några år själv sitter i rådet, har stor förståelse för att USA gör det.

- Det här rådet styrs ju av länder, via FN, som inte bryr sig om att respekten för mänskliga fri- och rättigheter följs i en del länder. Jag har varit gruvligt besviken många gånger, gruvligt besviken, säger Svensson till TT.

Han sitter sedan några år i FN:s människorättsråd på den plats som Centrist democrat international (CDI) har. CDI är en internationell sammanslutning av kristdemokratiska partier i världen.

"Väldigt haltande"

Alf Svensson pekar på den kritik som flera gånger tidigare luftats mot rådet – att många länder som själva kritiserats för att bryta mot mänskliga fri- och rättigheter väljs in.

Han nämner också det tal som USA:s FN-ambassadör Nikki Haley höll i rådet, där hon anklagade det för feghet och för att flera gånger ha prickat Israel men inte sagt något om länder som Venezuela, Saudiarabien eller Iran.

- Det blir väldigt haltande, och jag tycker att Haley höll ett utomordentligt bra tal, säger Svensson.

"Stor risk"

Han betonar att det är hans egen hållning och ingenting han förankrat i vare sig KD eller CDI, men Svensson är samtidigt besviken över att USA lämnar rådet.

- Vi måste försöka ha de fönster och de dörrar öppna genom vilka vi kommer och kan komma på talande fot med varandra.

Svensson säger att beslutet att lämna rådet samtidigt på sätt och vis var väntat, och ligger i linje med president Donald Trumps sätt att regera. Men USA borde i stället sitta kvar och söka dialog och relationer, tycker han.

TT: Tror du att USA:s beslut kan göra att fler länder också lämnar rådet?

- Det finns en stor risk för det, och vi har bara ett FN. Vi har inte så många forum där vi möts.