Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenyanska valarbetare i färd med att förbereda valurnor inför dagens val.

Svenskt hopp om lugnt val i Kenya

Sverige har lång tradition av biståndssamarbete och handel med Kenya. Många svenska företag finns på plats, och fler har ögonen på landet. Men oron är stor för att oroligheter kan bryta ut efter dagens val.

- Vi följer noga vad som händer i valet, säger den svenska ambassadören i Kenya, Johan Borgstam, till TT.

Tillsammans med flera andra ur ambassadpersonalen deltar han som valobservatör under tisdagens president-, parlaments- och lokalval.

Opinionsmätningar pekar mot att det blir strid på kniven mellan sittande presidenten Uhuru Kenyatta och utmanaren Raila Odinga. Oron är hur förloraren kommer att reagera.

Fokus på civilsamhället

Misstankar om fusk i valet 2007 ledde till omfattande våldsamheter med omkring 1 200 döda. Stämningen har varit spänd inför årets val efter att en chef på valkommissionen nyligen hittades mördad. Skarpa etniska motsättningar och stora ekonomiska klyftor spär på oron.

- Givet förutsättningarna är jag imponerad över hur valet gått hittills. Många har stått i kö i timmar tidigt på morgonen för att kunna utöva sin rösträtt och det har i stort sett gått lugnt till, säger Johan Borgstam.

Sverige har bedrivit biståndsarbete i Kenya under snart 50 år. Den nuvarande strategin, som gäller från 2016 till 2020, omfattar totalt 1,7 miljarder kronor. Ett av fokusområdena är demokrati och mänskliga rättigheter.

"Gott namn"

En viktig del är att försöka stärka det kenyanska civilsamhället, enligt Borgstam, som lyfter fram att Sverige bland annat ger stöd till undersökande journalistik och organisationer som vill främja kvinnors deltagande i politiken.

- Vi har väldigt goda relationer med Kenya, och ett gott namn efter lång tid av utvecklingssamarbete. Dessutom har svenskt näringsliv länge funnits på plats i landet, säger ambassadören.

Stora svenska bolag med Kenyakontor är bland andra Ericsson, Atlas Copco och Sandvik. Den goda tillväxten, landets unga befolkning och dess strategiska position som den östafrikanska regionens ekonomiska motor gör att fler företag är sugna på den kenyanska marknaden.

Samtidigt finns stora utmaningar i form av korruption – och risken för politisk oro.

- Kenya är trots allt ett på många sätt ett fredligt land, och därför blev eftervalsvåldet 2007 en rejäl chock för folket och omvärlden. Ingen vill tillbaka till ett sådant scenario.