En turkisk journalist visar sitt presskort i en demonstration mot yttrande- och pressfrihet i Turkiet. Arkivbild.
En turkisk journalist visar sitt presskort i en demonstration mot yttrande- och pressfrihet i Turkiet. Arkivbild.

Svenskkopplad journalist släpps ur fängelse

Den fängslade journalisten Sahin Alpay kommer att släppas ur fängelse efter ett nytt beslut i en turkisk domstol. Men han placeras i husarrest.

ANNONS
|

Redan i januari beslutade Turkiets författningsdomstol att Alpay och en annan journalist, Mehmet Altan, skulle släppas på fri fot då deras grundlagsstadgade yttrandefrihet ansågs ha kränkts. Beslutet avslogs dock av brottmålsdomstolen i Istanbul några timmar senare.

På fredagen lämnade författningsdomstolen in en ny begäran och fick nytt besked. Alpay släpps, men kommer att övervakas och placeras i husarrest, skriver turkiska CNN Türk. Han ska också betala över 40000 kronor i skadestånd.

"Kritisk röst"

Uppgifterna bekräftas av den svenske journalisten och debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet.

- Jag är väldigt glad för Sahin på ett sätt, men också ledsen eftersom han ska sitta i husarrest och inte får lämna sitt hem. Det känns väldigt hårt för en man som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

ANNONS

- Han straffas bara för att han är en kritisk röst, säger Kurdo Baksi.

Kolumnisten och statsvetaren Sahin Alpay har tidigare doktorerat vid Stockholms universitet och var en av många journalister som fängslades efter kuppförsöket i Turkiet sommaren 2016. Han är anklagad för inblandning i kuppförsöket och för att ha kopplingar till Gülenrörelsen – som har pekats ut för att ligga bakom kuppförsöket.

Vid tiden för kuppförsöket arbetade Sahin Alpay på tidningen Zaman som sedan dess stängts ned.

Stora protester

Rättsprocesserna har väckt stora protester i omvärlden.

Enligt Kurdo Baksi släpper regeringen i Turkiet några journalister för att landet fått ett dåligt anseende internationellt.

- Man vill ge en bild av att Turkiet är ett demokratiskt land och hoppas att man ska skriva mindre om Turkiets attack på Afrin, säger han.

TT-Reuters

Fakta: Pressfriheten i Turkiet

Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.

RUG skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.

Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.

Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli förra året. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet. Sverige har kritiserat gripandena.

ANNONS