Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen.

Svensk fortsatt fängslad i Ecuador

En svensk som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange ska ställas inför en domstol i Ecuador. Mannen har anklagats för att ha försökt "destabilisera" president Lenín Morenos styre.

Mannen som har gripits i Ecuador är anhållen och polisen går igenom hans datorer i utredningsarbetet. Senare under fredagen, lokal tid, kommer det att hållas en häktningsförhandling, uppger Ola Ernberg, Sveriges konsul i Quito, för TV4 Nyheterna.

- Jag träffade honom tidigare i dag. Han mår fysiskt bra men är chockad och skärrad över situationen, säger Ernberg till tv-kanalen.

Tidigare uppgav Ecuadors ambassad i Sverige för SVT Nyheter att mannen har släppts efter förhör och befinner sig på fri fot i Ecuador.

Svenska utrikesdepartement kunde på fredagskvällen inte svara på om en svensk medborgare över huvud taget har gripits i Ecuador.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger på fredagen att en utredning pågår mot den gripne svensken och att han kan komma att åtalas. Hon säger att han är bosatt i Ecuador och har besökt Julian Assange i London ett tiotal gånger, rapporterar Reuters.

Utpressningsförsök

María Paula Romo sade efter gripandet i torsdags att mannen har samarbetat med den förre utrikesministern Ricardo Patiño som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

- Vi har tillräckliga bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, sade hon

Enligt medieuppgifter är den gripne en svensk programvaruutvecklare som bor i Ecuador. Han ska ha samarbetat med två ryska hackare i Ecuador och regeringen i Venezuela, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE. Enligt Romo är de två ryssarna inte gripna.

Den svenske mannen, som är i 30-årsåldern, greps på flygplatsen i huvudstaden Quito när han skulle åka till Japan.

Patiño avfärdar anklagelserna som påhittade och skriver på Twitter att han inte känner den utpekade svensken, rapporterar Reuters.

Han var utrikesminister under förre presidenten Rafael Correa, som gav Assange asyl och är mycket kritisk till att denne fick gripas. Efterträdaren Moreno är desto mer USA-vänlig.

TIll Sverige?

Assange fälldes omedelbart för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, eftersom han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden då det fanns en arresteringsorder från Sverige utfärdad mot honom. Straffet meddelas senare. Men USA begär honom också utlämnad för försök till dataintrång.

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn anser att regeringen i London inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, vädjar om att Assange ska få en rättvis rättegång och att alla eventuella utlämningar som kan komma att äga rum ska gå korrekt till.

Det är en öppen fråga om australiern på nytt ska begäras utlämnad till Sverige för den våldtäkt han misstänks för här. Förundersökningen ansågs inte kunna bedrivas vidare 2017 då den lades ned, men åklagare överväger nu att återuppta den på begäran av målsägarbiträdet för den kvinna som misstänks ha våldtagits.