USA:s president Donald Trump vid en pressträff i Trump Tower, i New York.
USA:s president Donald Trump vid en pressträff i Trump Tower, i New York.

Svåra motsättningar väntar i Trumps USA

Avsky och ilska – och från vissa håll hyllningar. Reaktionerna är starka efter att USA:s president hävdat att "båda sidor" gjorde sig skyldiga till våldet i Charlottesville. Utspelet ses i vissa läger som ett ställningstagande för högerextrema grupper. Experter varnar för att motsättningarna i USA nu kommer att öka.

ANNONS
|

USA brukar ofta beskrivas som en smältdegel, ett land där människor av olika hudfärg och religion lever sida vid sida.

Men det är väl känt att det multikulturella samhället sticker högerextrema grupper i ögonen, och nu tolkar flera av dem Donald Trumps uttalanden om att det presidenten kallar "alternativ-vänstern" var medskyldig till våldet i Charlottesville som ett stöd.

Den tidigare ledaren för rasistiska Ku Klux Klan, David Duke, tackar på Twitter Trump för att han "talar sanning".

- Polariseringen i samhället tas till en helt ny nivå, konstaterar Paul Lappalainen, svenskamerikansk doktorand i diskrimineringsrätt vid Stockholms universitet.

ANNONS

- Trump uppmuntrade mer eller mindre till våldsamheter under sin valkampanj och nu legitimerar han dem. Det är klart att de högerextrema grupperna känner sig stärkta.

"Gör inte skillnad"

I skuggan av extremhögerns upptrappning växer rädslan och misstron i stora delar av det amerikanska samhället. Muslimska grupper har redan tidigare varnat för uppflammande islamofobi, bland annat när presidenten i våras lanserade sitt kritiserade inreseförbud för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

Och spansktalande så kallade hispanics har demonstrerat mot att Trump under valrörelsen talade om mexikaner som "kriminella och våldtäktsmän". Lappalainen, som själv röstat på Demokraterna, säger att presidentens retorik är rasistisk.

- Ja. Han säger att han inte är rasist samtidigt som han ger luft åt åsikter om "andra". Om man inte kan göra skillnad på nazister och anti-nazister då är man rasist.

KjellO Leijon, professor i religionsvetenskap vid Linköpings universitet och högskolelektor på Johannelunds teologiska högskola, gör en liknande analys.

ANNONS

- Trump jämställer de som protesterar mot rasism med de som företräder rasism. Därmed kommer vissa grupper att vilja se hur långt de kan gå innan presidenten säger stopp, säger han.

Ny sammandrabbning

Leijon, som skrivit flera böcker om amerikanska presidenters religion och retorik, konstaterar att Trumps uttalanden väcker allvarliga frågor om USA:s rasistiska historia.

- Och detta i ett land där många fortfarande känner av eller har hört vittnesmål om rasism. I den bästa av världar kan det leda till en konstruktiv diskussion, som inte enbart handlar om svarta och vita utan också om de andra minoriteterna.

Frågan är dock om en sådan process kan ske med Donald Trump i Vita huset. Lejon tvivlar och noterar, liksom Lappalainen, den mobilisering som väckts bland Trumps motståndare.

Presidentens hantering av våldsamheterna i Charlottesville har kritiserats skarpt av företrädare för både Demokraterna och Trumps eget parti Republikanerna. Och på gräsrotsnivå arrangeras protester. Redan på lördag befaras extremhögergrupper och motdemonstranter drabba samman vid en manifestation i Boston i Massachusetts.

ANNONS

TT

Bakgrund: De deltog i den högerextrema manifestationen

Den våldsamma demonstrationen i Charlottesville i Virginia hade döpts till "Ena högern". Den samlade vita nationalister, nazister och andra högerextrema grupper. Här är några av dem som deltog:

Richard Spencer. Driver den nationalistiska tankesmedjan National Policy Institute och anses vara den som myntat begreppet alt-right. Hyllade i fjol Donald Trumps seger i presidentvalet genom en naziliknande hälsning och orden "Hail Trump" och "Hail victory", vilket kan ses som en anspelning på nazisternas "Heil Hitler".

Vanguard America. En vit nationalistisk grupp som på Twitter beskriver sig som "den amerikanska fascismens ansikte". Brukar bland annat sprida flygblad på universitetsområden. James Alex Fields, den 20-åring som är anklagad för att ha kört på och dödat en motdemonstrant i Charlottesville, fotograferades några timmar före dådet med en sköld med Vanguard Americas emblem på.

Identity Evropa. En vit nationalistisk grupp med rötter i Kalifornien. Understryker på hemsidan medlemmarnas europeiska arv. Är inriktad på att sprida sitt budskap bland unga och universitetsstuderande.

Traditionalist Workers Party. Skriver på sin hemsida att man "kämpar för vita amerikaners intressen". Den antisemitiska gruppen leds av den vita nationalisten Matthew Heimbach som dömts för övergrepp mot en demonstrant vid ett av Donald Trumps kampanjmöten i fjol.

League of the South. En nationalistisk sydstatsorganisation som grundades för över 20 år sedan. Vill att sydstaterna ska bryta sig loss från USA. I USA ses den historiska sydstatsflaggan av många som en symbol för rasism, eftersom sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet bland annat stred för att behålla slaveriet.

National Socialist Movement. En vit nationalistisk grupp vars medlemmar har setts bära armbindlar med hakkors. På hemsidan kallar man sig "Amerikas främsta vita medborgarrättsorganisation". Dess ledare Jeff Schoep har sagt att man nu fokuserar på att överföra det stora internetbaserade stöd man har till "aktivism i verkligheten".

Källor: AP, amerikanska medier, gruppernas hemsidor

ANNONS