Uppskattningsvis 190 000 har dödats under inbördeskriget i Sydsudan, enligt en ny studie. Arkivbild.
Uppskattningsvis 190 000 har dödats under inbördeskriget i Sydsudan, enligt en ny studie. Arkivbild.

Studie: 190 000 dödsoffer i Sydsudans krig

Uppskattningsvis 190 000 människor har dödats under inbördeskriget i Sydsudan, enligt en ny studie av forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

ANNONS
|

I studien konstateras att antalet döda krigsoffer skulle kunna räknas till 383000 om man inkluderar alla dem som dukat under på grund av folkomflyttningar, avsaknad av sjukvård och matbrist.

Inbördeskriget i Afrikas yngsta nation bröt ut i december 2013 efter motsättningar mellan president Salva Kiir och hans då sparkade vicepresident Riek Machar. Konflikten eldas på av etniska spänningar. Kiir tillhör folkgruppen dinka, medan Machar tillhör nuerna. Maktkampen har komplicerats av strider mellan olika undergrupper.

"Det är möjligt att viss osäkerhet hade rått i Sydsudan även utan inbördeskriget, men vi är övertygad om att en stor majoritet av de 190000 var kopplade till kriget självt", skriver forskarna i studien.

ANNONS

Forskningsstudien omfattar perioden december 2013 till april 2018.

Tidigare denna månad undertecknade president Salva Kiir och Riek Machar ett fredsavtal vid ett möte i Addis Abeba i Etiopien. Men så sent som i måndags drabbade en rebellgrupp trogen Machar samman med regeringsstyrkor i landets norra del.

Sydsudan blev självständigt den 9 juli 2011.

TT-Reuters

ANNONS