Heinz-Christian Strache. Arkivbild.
Heinz-Christian Strache. Arkivbild.

Strache utreds av korruptionsåklagare

ANNONS
|

Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache utreds av en särskild korruptionsåklagare, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Enligt nyhetsmagasinet Profil, som hänvisar till anonyma källor i rättsväsendet, gäller misstankarna ett brott som kan liknas vid den svenska rubriceringen trolöshet mot huvudman.

Strache, som fram till nyligen också var partiledare för nationalistiska FPÖ, utlöste en regeringskris i maj då tyska tidningar publicerade en video inspelad i ett hus på Ibiza, där han sågs diskutera ljusskygga uppgörelser med en påstådd släkting till en rysk oligark. Bland annat erbjöd sig Strache att hjälpa kvinnan med lukrativa investeringar i Österrike om FPÖ skulle hamna i regeringsställning, i utbyte mot att kvinnan hjälpte partiet i valrörelsen. Affären ledde till att förbundskansler Sebastian Kurz tvingades bort från sin post, och ett nyval ska hållas i höst.

ANNONS

Åklagarens utredning har enligt Profil pågått sedan 20 maj, tre dagar efter det att den komprometterande filmen publicerades.

TT

ANNONS