Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Luxemburgs storhertig Jean, tillsammans med sin hustru storhertiginnan Josephine-Charlotte. Arkivbild

Storhertigen av Luxemburg död

Under hans tid vid tronen förvandlades lilleputtlandet till ett internationellt finanscenter. Nu har den tidigare storhertigen Jean av Luxemburg avlidit, 98 år gammal.

Storhertig Henri, som efterträdde sin far år 2000, säger i ett uttalande att fadern gick bort fridfullt och "omgiven av sin familjs värme".

"Hans bortgång är en stor förlust för storhertigdömet och för Europa", twittrar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som också var landets premiärminister 1995–2013.

Jean av Luxemburg föddes 1921 och hans tidiga liv överskuggades av andra världskriget, då kungafamiljen flydde den nazistiska ockupationen och sökte skydd i USA och Kanada. Han återvände till Europa 1942, fick militär utbildning i Storbritannien och deltog i slaget vid Caen under invasionen av Normandie på D-dagen 1944. Innan dess hade han också under en kort tid tjänstgjort som vakt vid Buckingham Palace.

Efter kriget gifte han sig, fick fem barn och övertog så småningom tronen efter sin mor Charlotte, som abdikerade 1964. Under följande decennier genomgick det lilla landet, inklämt mellan Tyskland, Frankrike och Belgien, en dramatisk omvandling från tämligen underutvecklat till ett centrum för internationell finans.

Storhertigen själv blev samtidigt känd som en av Europas minst kända kungligheter, en blyg och tillbakadragen person som visade sig så sällan som möjligt. År 2000 lämnade han över tronen till sin äldste son Henri, men sista gången han syntes offentligt var så sent som i slutet av mars.

Luxemburg är en konstitutionell monarki som ger regenten makt att godkänna lagar och upplösa det nationella parlamentet.