Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skadat hus i staden Kos på ön med samma namn.

Stor förödelse efter skalv i turistområde

Hundratals människor skadades i det kraftiga skalv som drabbade Grekland och Turkiet, flera av dem allvarligt. En svensk man och en turkisk turist dödades i jordbävningen på Kos.

- Det är en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, säger Sofia Karlberg, presschef på UD, till TT.

Skalvet orsakade störst förödelse på Kos, där över 120 människor skadades och två människor omkom. Utöver svensken dog en 39-årig turkisk turist, uppger grekisk polis för nyhetsbyrån AFP. De omkomna hittades på gatan vid en bar där en vägg hade kollapsat.

De flesta av de skadade fick lättare skador. 13 personer med allvarligare skador har flugits till sjukhus i Aten och på Rhodos och Kreta, uppger den grekiska sjukvården för nyhetsbyrån AP. Myndigheterna i landet har ännu inte redovisat nationaliteterna på dessa 13.

Om det finns några svenskar bland de allvarligt skadade är oklart.

- Vi har uppgifter om enstaka skadade svenskar, säger Sofia Karlberg till TT.

Hon har dock inte några uppgifter om hur skadade de är.

Skadade i Bodrum

Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter:

"Mina tankar är hos de drabbade av jordbävningen i natt och deras anhöriga. UD förstärker och har tät kontakt med drabbade och resebolagen."

I det skalvdrabbade området, som är mycket populärt bland turister, finns tusentals svenskar. UD råder dem att följa myndigheternas anvisningar och kontakta anhöriga hemma.

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, cirka 16 kilometer öster om Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Platsen ligger även nära de turkiska turistorterna Marmaris, Bodrum och Datca.

I Bodrum skadades nära 360 människor av skalvet, säger Turkiets sjukvårdsminister Ahmet Demircan, enligt AFP. Ingen av dem ska vara allvarligt skadad och de flesta har kunnat lämna sjukhuset. Många skadades när de flydde sina hem i panik.

Efterskalv kan komma

Jordbävningen uppmätte magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Skalv med den magnituden är mycket allvarliga när de inträffar i tät bebyggelse och kan vålla stora skador på byggnader och därmed leda till att också människor kan komma till skada, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet. Fortfarande pågår kännbara efterskalv i området.

- Efterskalven kommer att bli färre med tiden. Men i dag (fredag) och i morgon kan det komma skalv som känns, men som blir svagare allt eftersom, säger han till TT.

Det finns dock inget överraskande med jordbävningen i sig, påpekar Reynir Bödvarsson.

- Det går många år mellan skalv av den här storleken i området. Det finns en stor medvetenhet om jordbävningar i det här området och det är ingenting som sticker ut eller överraskar. Däremot är det alltid lika svårt när det väl inträffar.

Sovit utomhus

Julia Robatian, som arbetar för reseföretaget Apollo på Kos, åkte tillsammans med sin kollega runt på ön under fredagsmorgonen för att besöka olika hotell. Förödelsen är omfattande – hus har fallit ihop, tak har rasat in och skyltfönster har sprucket glas, berättar hon för TT.

- Alla är väldigt omskakade, det var ett kraftigt skalv.

- Vi fick information om att alla skulle vara utomhus efter skalvet. Det är väldigt många som har sovit ute i natt, längs vägarna, och de har fått solstolar och sovsäckar som de antingen fått från hotellen eller tagit med sig hemifrån, säger Julia Robatian.

Andra företag som har verksamhet i det skalvdrabbade området är Tui och Ving.

Flygplatsen på Kos öppnade igen på fredagen efter att tillfälligt stängts. Hundratals människor köar på flygplatsen och flera avgångar var då inställda, rapporterar AFP. Skalvet ledde också till försenade flyg från Sverige till Kos.