Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kenyas president Uhuru Kenyatta då han lade sin röst i tisdagens val.

Statsvetare: Inte säker på att Kenyatta vann

Sent på fredagskvällen meddelade Kenyas valkommission att den sittande presidenten Uhuru Kenyatta valts till ännu en mandatperiod.

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta fick 54,27 procent och oppositionsledaren Raila Odinga 44,74 procent av rösterna, meddelade landets valkommission sent på fredagskvällen.

Den oppositionella koalitionen Nasa vägrade delta i ceremonin där valresultatet offentliggjordes och kallade processen "en fars".

Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet som befinner sig i Nairobi, menar att oppositionens anklagelser om valfusk bör tas på allvar.

- Min reaktion är att de här siffrorna behöver granskas närmare utifrån de invändningar som oppositionen rest och det faktum att processen som valkommissionen använt sig av inte följt lagen, säger han.

Valkommissionen ska i samband med rösträkningen offentligt redovisa rösterna i varje valkrets, men i stället har den visat resultat från hela regioner. Valkommissionens förklaring har varit tekniska problem.

- Men oppositionen har sagt att anledningen att man underlåtit att offentliggöra de lokala resultaten är att man har suttit centralt och fifflat med rösterna, säger Anders Sjögren.

Osannolika resultat

I Kenya följer röstande i huvudsak etniska linjer. Odinga representerar folkgruppen luo som dominerar de västra delarna av landet och som länge upplevt sig utestängd från den politiska makten. Kenyatta stammar å sin sida från gruppen kikuyu, liksom tre av de fyra presidenterna sedan självständigheten 1963. Men flera av de klumpvisa resultat som valkommissionen redovisat går enligt Anders Sjögren på tvärs mot det demografiska mönster röstandet borde följa.

- Att regeringen skulle ha vunnit i vissa av de här landsändarna är ungefär lika sannolikt som att Socialdemokraterna skulle vinna egen majoritet i Täby, säger han.

Oro för våld

Oppositionen har sagt att den inte tänker ifrågasätta valresultatet i domstol, vilket har lett till oro för att den i stället kommer att uppmana till protester på gatan.

I sitt segertal manade Kenyatta till försoning och sa att det inte fanns någon anledning till våldsamheter.

- Till våra bröder, till våra värdiga konkurrenter, vi är inte fiender. Vi är alla medborgare i samma land, sade presidenten enligt Reuters.

På ett par ställen där oppositionen är stark utbröt protester strax efter att valkommissionen tillkännagivit resultatet. I staden Kisumu city och i ett slumområde i Nairobi använde polis tårgas mot demonstranter. Många befarar en upprepning av eftervalsvåldet 2007 då minst 1 200 människor miste livet.

Manat till lugn

Anders Sjögren menar att oppositionens agerande nu blir avgörande för vilken riktning protesterna mot valresultatet tar.

- Oppositionen har manat sina väljare till lugn men det är inte omöjligt att det ändå kommer att vara oroligt i delar av Nairobi. Det är rätt mycket polis och militär på gatorna här och det kan bli konfrontationer. Men det kan också bli fråga om fredliga demonstrationer och strejker, det beror på vad oppositionen uppmanar sina anhängare att göra, säger han.