Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Staden i karantän har blivit spökstad

Elva miljoner invånare, men gatorna är tomma. Den kinesiska staden Wuhan är coronasmittans epicentrum och drönarbilderna visar nu en öde stad.
– Ingen går ut längre, säger Angelica Kristiansson Herrera som inte tillåts lämna staden.

För snart en vecka sedan fattade kinesiska myndigheter beslutet: Inga tåg eller flyg får åka ut ur staden Wuhan i östra Kina.

Kollektivtrafiken har ställts in och personbilar får inte användas i vissa delar av staden.

LÄS MER: God beredskap för coronavirus i Halland

På drönarbilder från staden syns tomma och öde gator – trots att det bor elva miljoner människor i Wuhan.

Angelica Kristiansson Herrera har bott i kinesiska Wuhan i ett år för att studera kinesiska. Nu är hennes visum på väg att gå ut, och hennes inbokade resa till Japan i början av februari har ställts in.

På gatorna rullar varken bussar eller bilar. Bild: TT-AFP

– Jag är mest inomhus, det är väldigt tomt ute. Det är ingen som går ut längre, alla går med masker, allt är stängt, i princip, säger hon till TT.

Över hundra dödsfall

Utbrottet av coronaviruset har spårats till en marknad i Wuhan, där det uppges ha handlats med både vilda och tama djur. Med anledning av det stoppade Kina på måndagen all handel med vilda djur på marknader, i restauranger, mataffärer och på nätet. Hårda straff hotar den som bryter mot förbudet.

18 städer och 50 miljoner människor i Hubeiprovinsen i östra Kina har nu försatts i karantän. Hittills har 4 000 personer smittats av coronaviruset – 106 har dött.

I helgen skulle det kinesiska nyåret har firats, men i och med virusspridningen ställdes alla stora evenemang i Wuhan in.

– För tillfället känns staden ödelagd och alla håller sig inomhus, säger svenske Johan Björnfot, som jobbar och bor i Wuhan, till TT.

Flera boende i staden beskriver hur de flesta i staden håller sig inomhus. Bild: TT-AFP