Anhängare till Uhuru Kenyatta på Kasarani Stadium i Nairobi.
Anhängare till Uhuru Kenyatta på Kasarani Stadium i Nairobi.

Spänt i Nairobi när Kenyatta svors in

Ledare från flera länder är på plats när Uhuru Kenyatta svärs in för ytterligare en presidentperiod i Kenya. Samtidigt har oroligheter utbrutit när polisen försöker skingra oppositionens protestmanifestation.

ANNONS
|

Jubel och glädje utbröt från de omkring 60000 röd- och gulklädda i publiken på idrottsarenan Kasarani i Nairobi när Kenyatta svor presidenteden vid klockan 10.30 svensk tid. Bland ceremonideltagarna fanns även regeringschefer från Somalia, Rwanda, Uganda, Sydsudan, Etiopien, Djibouti, Zambia och ytterligare länder, enligt Reuters.

Intresset var stort – polisen fick använda tårgas för att skingra de ivriga Kenyatta-anhängare som inte fått plats inne på arenan.

Oroligheter vid protest

Kenyas oppositionsledare Raila Odinga vägrar dock ställa upp på att Uhuru Kenyatta fortsätter som president, och säger att han kommer att ordna en egen installationsprocess.

ANNONS

- Den 12 december kommer vi att ha ett sammanträde där jag kommer att sväras in, säger han inför oppositionsanhängare i en förort till Nairobi, enligt Reuters.

Oppositionen hade planerat en protestmanifestation på en annan plats i huvudstaden i samband med Kenyattas installation. Men polisen försökte stoppa sammankomsten och drabbade samman med Odinga-anhängare vid platsen, rapporterar den kenyanska tidningen Daily Nation.

Kenyatta vann en överväldigande seger i valet i slutet av oktober, efter att rivalen Odinga valt att bojkotta det. Oppositionsledaren ansåg att valmyndigheten inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att garantera ett fritt och rättvist val.

Inte redo för dialog

Det ursprungliga valet, i augusti, ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av oegentligheter.

Kenyatta-anhängare har uppmanat oppositionen att delta i samtal och gå vidare. Men Odingas läger är inte redo att acceptera ytterligare fem år för Kenyatta. "Splittringen kan inte överbryggas genom dialog och kompromisser", skriver oppositionskoalitionen Nationella superalliansen i ett uttalande.

Bland de utländska ledarna på plats i Nairobi finns även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Under besöket ska han, förutom Kenyatta, träffa ytterligare tio av kontinentens ledare för att "fördjupa banden med Afrika", säger han i ett uttalande.

ANNONS
TT

Bakgrund: Valet i Kenya

Liksom i valet 2013 stod kampen i augusti mellan den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta, i spetsen för partigrupperingen Jubileumspartiet, och Raila Odinga som leder Nationella superalliansen (förkortat Nasa). Valen 2007 och 2013 omgärdades av anklagelser om fusk och Odinga har hävdat att han snuvades på segern vid båda tillfällena.

Efter valet 2007 bröt omfattande oroligheter ut som totalt kom att kosta över 1000 människor livet.

Årets val den 8 augusti var 72-årige Odingas fjärde försök att bli president. Även den här gången förklarade valkommissionen den sittande presidenten Uhuru Kenyatta som vinnare, med 54 procent av rösterna. Men resultatet överklagades och ogiltigförklarades den 1 september på grund av "oegentligheter".

Omvalet hölls den 26 oktober, trots att Odinga bojkottade det eftersom han ansåg att reformerna inte varit tillräckliga och att det därmed inte skulle bli rättvist.

Landets högsta domstol har lagt skulden för problemen på Kenyas valkommission, Independent Elections and Boundaries Commission (IEBC).

ANNONS