Jubel och glädje utbröt från de omkring 60 000 röd- och gulklädda i publiken på idrottsarenan Kasarani i Nairobi när Kenyatta svor presidenteden vid klockan 10.30 svensk tid. Bland ceremonideltagarna fanns även regeringschefer från Somalia, Rwanda, Uganda, Sydsudan, Etiopien, Djibouti, Zambia och ytterligare länder, enligt Reuters.
Intresset var stort – polisen fick använda tårgas för att skingra de ivriga Kenyatta-anhängare som inte fått plats inne på arenan.
Oroligheter vid protest
Kenyas oppositionsledare Raila Odinga vägrar dock ställa upp på att Uhuru Kenyatta fortsätter som president, och säger att han kommer att ordna en egen installationsprocess.
- Den 12 december kommer vi att ha ett sammanträde där jag kommer att sväras in, säger han inför oppositionsanhängare i en förort till Nairobi, enligt Reuters.
Oppositionen hade planerat en protestmanifestation på en annan plats i huvudstaden i samband med Kenyattas installation. Men polisen försökte stoppa sammankomsten och drabbade samman med Odinga-anhängare vid platsen, rapporterar den kenyanska tidningen Daily Nation.
Kenyatta vann en överväldigande seger i valet i slutet av oktober, efter att rivalen Odinga valt att bojkotta det. Oppositionsledaren ansåg att valmyndigheten inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att garantera ett fritt och rättvist val.
Inte redo för dialog
Det ursprungliga valet, i augusti, ogiltigförklarades av landets högsta domstol på grund av oegentligheter.
Kenyatta-anhängare har uppmanat oppositionen att delta i samtal och gå vidare. Men Odingas läger är inte redo att acceptera ytterligare fem år för Kenyatta. "Splittringen kan inte överbryggas genom dialog och kompromisser", skriver oppositionskoalitionen Nationella superalliansen i ett uttalande.
Bland de utländska ledarna på plats i Nairobi finns även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Under besöket ska han, förutom Kenyatta, träffa ytterligare tio av kontinentens ledare för att "fördjupa banden med Afrika", säger han i ett uttalande.