Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez (vänster) och Kataloniens regionpresident Quim Torra före torsdagskvällens möte i Barcelona.

Spänningen byggs upp i Katalonien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Kataloniens regionpresident Quim Torra träffades i Barcelona på torsdagskvällen – med gatuprotester som följd. Spänningarna antas stiga på fredagen. Då sammanträder centralregeringen i staden. En ren provokation, enligt många separatister.

Mötet varade i halvannan timme i palatset Pedralbes. Ett pliktskyldigt handskakande inför kamerorna medan en grupp demonstranter ropade "självständighet".

De två ledarna hade inte träffats sedan juli, kort efter att socialistledaren Sánchez blev regeringschef.

Mötet sågs som ett försök att tina upp relationen mellan centralmakten och regionen som styrs av självständighetspartier. Men parterna slog sig till bords med olika syn på dess status: Sánchez sida ville framställa det som ett informellt samtal, medan det från Torras håll betraktades som en regelrätt politisk överläggning.

Stoppad trafik

I det gemensamma uttalandet efteråt kunde båda i alla fall enas om självklarheten att "det existerar en konflikt om Kataloniens framtid".

Sánchez och Torra konstaterar att skillnaderna i synen på hur konflikten fortsätter att vara avsevärda. Samtidigt understryker de att den enda vägen framåt bygger på en dialog för att nå en politisk lösning som finner brett stöd i det katalanska samhället.

Bakom uttalandet står även fyra ministrar, två från Madrid respektive Barcelona, som höll ett separat möte parallellt.

Demonstranter stoppade på kvällen tillfälligt trafiken på Diagonal, en av storstadens huvudartärer.

Svår balansgång

Sánchez slog till en början an en försonligare ton Katalonien är företrädaren, den konservative Mariano Rajoy. Men det högerextremistiska partiet Vox sensationella framgång i Andalusiens regionval den 2 december har skakat om hela landets politiska etablissemang. Vox är militanta motståndare mot katalanska självständighetssträvanden, vilket betalade sig i Andalusien där Sánchez parti PSOE gjorde sitt sämsta val på 36 år.

Torsdagens möte med Torra har väckt kritik inom PSOE mot sin partiledare, trots att denne i debatter på senare tid gjort skarpare utfall mot separatisterna.

Sánchez balansgång är delikat. Han är beroende av katalanska stödröster i riksparlamentet för att få igenom sin budget. På torsdagen godkände separatistpartierna förvisso riktlinjerna för budgeten, men betonade att det bara var "en gest" och ingen garanti för att säga ja till själva budgeten.

Tusentals poliser

På fredagen är det årsdagen av Madridregeringen framtvingade regionvalet i fjol. Det var en följd av den höstens olagliga folkomröstning om självständighet och utropande av Katalonien som republik.

Just denna dag har Sánchez valt för att hålla ett regeringssammanträde i Barcelona. Tidigare har Sevilla varit värd för regeringen och Extremadura står på tur i Sánchez decentraliseringsiver.

I protest på centralmaktens symbolladdade sammankomst har självständighetsrörelsen ANC manat sina anhängare att blockera Barcelonas gator med fordon och samlas i en massdemonstration.

Den radikala separatistgruppen CDR (Comitè de Defensa de la República – kommittén till republikens försvar) hotar att förhindra Sánchez regeringssammanträde.

Tusentals poliser kommer att försöka stoppa våldsutbrott.

På torsdagen avbröt fyra katalanska ledande separatister en hungerstrejk i fångenskap efter 20 dagar. De, och ytterligare andra frihetsberövade separatister, manar till stora, men fredliga, protester på fredagen.