Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Oppositionella aktivister protesterar mot den ungerska regeringens affischkampanj mot George Soros, som i somras drogs tillbaka efter kritik om antisemitism.

Soros slagträ i ungersk "förtalskampanj"

Miljardären George Soros är måltavla i ett frågeformulär om invandring som den ungerska regeringen har skickat ut till landets hushåll. Enkäten kritiseras för att vara populistisk propaganda.

Miljontals ungrare har fått hem ett frågeformulär där de tillfrågas av regeringen om sin syn på invandring och flyktingkvoter. Men det är inte främst EU:s politik eller ungerska lagstiftare som står i centrum i enkäten – utan den judiske finansmannen och filantropen George Soros.

Frågeformuläret består av sju ledande frågor där ungrarna ombeds ta ställning till påståenden kring det som regeringen kallar "Sorosplanen". Premiärminister Viktor Orbán hävdar att den ungerskfödde miljardären tillsammans med EU-ledare har planerat för att få medlemsländerna att ta emot fler flyktingar och migranter.

- Det är en handlingsplan som beskriver exakt hur olydiga, icke-invandringsländer i centrala Europa ska förvandlas till invandringsländer, sade Orbán i det ungerska parlamentet i september.

"Konspiratationsteorier"

Men enkäten och påståendena om att det är Soros som formar EU:s migrationspolitik har mötts av omfattande kritik. Den liberale affärsmannen har själv tillbakavisat den konservativa regeringens skildringar av hans åsikter om invandring som rena fantasier och konspirationsteorier.

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) kallar enkäten en fruktansvärd förtalskampanj mot Soros och EU. Som en följd av kritiken har Europaparlamentets talman kallat upp Ungerns ambassadör för att markera sitt missnöje.

- Europa har inte sett en sådan här förtalskampanj sedan andra världskrigets slut, det är fruktansvärt. Det är 2017 års motsvarighet till Sions vises protokoll om en judisk världskomplott, säger Wikström som anser att EU måste ta ställning mot Ungerns "ständiga underminering av demokrati, frihet, rättsstatens principer och de grundläggande värderingar som EU-samarbetet vilar på".

Human Rights Watch – som själv finansieras av Soros stiftelser – varnar för att frågeformuläret kan sprida hat och elda på främlingsfientligheten i Ungern. Många av frågorna i enkäten bygger på halvsanningar eller är helt uppdiktade, enligt människorättsorganisationen.

Försvagad demokrati

Ungern har varit en av de mest högljudda motståndarna till EU:s omfördelning av asylsökande och har hittills vägrat att ta emot en enda asylsökande inom ramen för avtalet. Soros har länge stått i skottlinjen för Orbáns kritik. I somras stoppades en regeringsfinansierad affischkampanj som varnade för att låta "George Soros få sista skrattet" när det gäller invandring. Den drogs tillbaka efter kritik mot att den var antisemitisk.

- Den ungerska demokratin håller på att bli avsevärt försvagad. Orbán och hans parti försöker systematiskt att kväsa alla åsikter som går emot dem, stoppa all åsiktspluralism, säger Göran von Sydow, forskare på Svenska institutet för Europapolitiska studier.

- Soros är en motkraft och en del av det civilsamhälle som Orbán försöker svartmåla och utmanövrera på olika sätt.

Stark ställning

Orbáns hållning tycks dock gå hem hos väljarna och hans parti Fidesz har en trygg ledning i opinionen. Soros och EU:s invandringspolitik väntas också fortsättningsvis bli måltavlor i partiets kampanj för att vinna valet i april nästa år.

- Fidesz ställning är väldigt stark. Det är svårt att se det som vi tänker på i termer av en liberal demokrati, med åsiktspluralism, möjligheter för oppositionen att verka och akademisk frihet, i Ungern. Det är en väldigt oroväckande utveckling, säger Göran von Sydow.