Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domstolssalen där rättegången mot den ryske soldaten hållits. Bild från veckan.
Domstolssalen där rättegången mot den ryske soldaten hållits. Bild från veckan. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Soldatens försvarare: Gör bara mitt jobb

Under måndagen föll domen mot en rysk soldat som i Kiev stod åtalad för krigsbrott. Han dömdes till livstids fängelse.
Vid hans sida har mannen som kallas "djälvulens advokat" stått.

Nästan hela det Ukraina som kämpar mot den ryska invasionen har velat se honom fälld. Men den ryske soldaten har haft åtminstone en man på sin sida – advokaten Viktor Ovsjannikov.

– Först och främst: Jag försvarar en person, inte ett brott. Det är upp till domarna att döma, jag gör bara mitt jobb, säger Ovsjannikov till The Guardian.

– Min familj, mina vänner och kolleger stöder mig. De vet att någon måste försvara honom. Men det finns de som har "uppmuntrat" mig att åka till Moskva eller Donbass.

Men 43-åringen står på sig, och säger att han mest är trött på att behöva förklara att det bara är en domstol som kan fastställa skuld.

Livstids fängelse

Den ryske soldaten har erkänt att han skjutit ihjäl en civil 62-årig man i Sumyregionen. Han har erkänt och bett om ursäkt för sina gärningar. Viktor Ovsjannikov har pläderat för att han ska frias, eftersom han inte ville utföra det han uppfattade som en direkt order.

Åklagarna anser att mannen bör dömas till livstids fängelse, vilket domstolen på måndagen dömde honom till.

Ett av flera

Att hitta de ansvariga för ryska krigsbrott är en prioritet. Målet är det första av vad statsåklagare Iryna Venediktova säger kan bli många fler och hennes kontor utreder ett 40-tal fall av krigsbrott.

– Självklart är det här ett viktigt test och det finns ett starkt tryck från allmänheten att han ska fällas, säger Ovsjannikov.

Vad anser han då om sin klient?

– Mitt första intryck var att det var en helt vanlig kille, som du och jag. Sedan, när jag började arbeta med honom, insåg jag att det börjat sjunka in vad han har gjort.

– Ibland tycker jag synd om honom, lägger Viktor Ovsjannikov till.