Förhoppningen om självständighet lever kvar hos Skottlands nationalister, trots förlusten i den senaste folkomröstningen om självständighet i september 2014. Arkivbild.
Förhoppningen om självständighet lever kvar hos Skottlands nationalister, trots förlusten i den senaste folkomröstningen om självständighet i september 2014. Arkivbild.

Skotsk politiker om brexit: Lämna ljuset tänt

Snälla, stäng inte dörren, lyder den känslomässiga uppmaningen från Skottland när EU-parlamentet debatterar det fortsatt oklara läget kring Storbritanniens utträde ur EU. Frustrationen är tydlig bland både anhängare och motståndare till brexit.

ANNONS
|

Med bara ett par dagar kvar till det datum då Storbritannien skulle ha lämnat EU – den 29 mars – har många EU-parlamentsledamöter laddat upp med rena avskedstal inför onsdagens debatt i Strasbourg.

- Om det inte fanns ett EU skulle vi behöva uppfinna något i den stilen – och Skottland skulle vilja vara en del av det, talar Alyn Smith från Skotska nationalistpartiet, SNP, som definitivt inte vill lämna EU.

ANNONS

Ärkebrexitören Nigel Farage använder i sin tur sig själv som avskräckande exempel för den som vill se en ytterligare förlängd brittisk förhandlingstid, med brittiska ledamöter fortsatt invalda i EU-parlamentet.

- Vill ni verkligen ha mig hit igen? undrar Farage, som numera leder det nystartade Brexitpartiet.

"Lose-lose"

Onsdagens debatt följer på förra veckans EU-toppmöte då de 27 kvarstannande ländernas ledare gav Storbritannien till den 12 april på sig att bestämma sig om ett avtalslöst utträde eller en lång förlängning. Om landet dessförinnan säger ja till ett utträdesavtal lämnar man EU den 22 maj.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kallar situationen för ett "lose-lose"-läge där båda sidor förlorar och där det nu handlar om att minimera skadorna. Permanente rådsordföranden Donald Tusk talar sig å andra sidan varm för både en lång förlängning och en ny brittisk folkomröstning.

"Lämna ljuset på"

Allra mest känslosamma är ändå de skotska nationalisterna. I folkomröstningen 2016 sade 38 procent av skottarna ja till brexit, medan 62 procent röstade för att vara kvar i EU.

- Om vi tas ut ur den här familjen av nationer mot vår vilja så är självständighet vår enda väg tillbaka. Kära kollegor, jag ber er inte att lösa våra inrikesproblem. Men jag ber er att lämna ljuset tänt så att vi kan hitta vägen hem, manar Alyn Smith i EU-parlamentet.

ANNONS
Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Folkomröstningarna om brexit

När Storbritannien folkröstade om EU-medlemskapet den 23 juni 2016 ville 51,9 procent lämna EU, medan 48,1 procent ville vara kvar.

Redan 1975 hölls en första folkomröstning, om medlemskapet i dåvarande EG. Då röstade 67,2 procent för att stanna, medan 32,8 procent ville lämna.

Detta faktum tas upp av EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk när han svarar på kritik från brexitanhängare som ogillar tanken på en ny folkomröstning.

- Det var ni som ansåg för tre år sedan att det gick att ordna en folkomröstning för att ogiltigförklara den förra folkomröstningen. Så var då snälla och var konsekventa även i dag, säger Tusk i EU-parlamentet.

ANNONS